Srijeda, 28 Srpanj 2021 10:37

Matica slovačka „Kukučin-Kuntarić“ pokazala bogatstvo tradicije

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

JAKŠIĆ - Matica slovačka „Kukučin-Kuntarić“ iz Jakšića organizirala je manifestaciju „Slovaci-Slovacima“ na kojoj su uz domaćine nastupali HKUD „Slavonija“, Češka beseda Kaptol, muška pjevačka skupina Grabarčani, KUD „Rama“ Pleternica, Češka beseda Bjeliševac, Matica slovačka Osijek i drugi. Uz brojne posjetitelje, ispred Požeško-slavonske županije koja je ujedno i pokrovitelj manifestacije, prisustvovao je i zamjenik županice Ferdinand Troha.

Manifestacija je održana u Društvenom domu u Rajsavcu, a okupljene je pozdravio gospodin Pavel Treger, predsjednik Matice slovačke „Kukučin-Kuntarić“, te je zahvalio svima koji su pomogli kako bi se ova manifestacija održala.

Matica slovačka „Kukučin-kuntarić“ osnovana je 2007. godine te okuplja potomke Slovaka i njihove prijatelje u Požeško-slavonskoj županiji. Ima oko 180 članova koji su aktivni u brojnim sekcijama. Članovi matice njeguju slovačku kulturu, jezik, pjesmu i ples.

„Unatoč zahtjevnim vremenima ova manifestacija ide dalje, a ljepota folklornog izričaja pokazuje bogatstvo tradicije. Slovaci su prisutni u društvenom i javnom životu ne samo ovoga kraja, nego i šire te im na tome čestitam.“ - istaknuo je zamjenik županice Ferdinand Troha ujedno i otvorivši ovu svečanu manifestaciju Slovaka.