Nedjelja, 22 Kolovoz 2021 21:34

Organizirali jubilarnu 25. Smotru folklora „Bekteški susreti 2021“

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

KULTURNO UMJETNIČKO DRUŠTVO BEKTEŽ JEDNO OD NAJAKTIVNIJIH FOLKLORNIH I PJEVAČKIH DRUŠTAVA -

BEKTEŽ – Ni korona kriza nije zaustavila ovo malo ali vrijedno i svugdje na smotrama i susretima folklora i baštine prisutno KUD Bektež, koje je organiziralo ove godine jubilarno 25. puta za redom, svoju smotru folklora pod nazivom „Bekteški susreti“. Bio je to susret starih prijatelja, pet Kulturno umjetničkih društava i pjevačkih skupina iz Slavonije. Imali su oni prošlih godina i društva iz cijele Hrvatske pa i iz BiH, no epidemiološka situacija nije dozvoljavala dalja putovanja. Svi su oni u Bektež donijeli dio svojega folklora, običaja, pjesmu i ples. Nekada se na Bekteškim susretima prikazivala i hrana, delicije i piće iz krajeva od kuda dolaze folkloraši, no zbog korone i ovaj dio je morao izostati, pa je na žalost bilo bez brojnih specijaliteta.

Goste na smotri pozdravio je uvodno predsjednik KUD-a Bektež Duško Bijelić, te predstavnici pokrovitelja smotre, zamjenik gradonačelnika grada Kutjeva Ivica Malnar i zamjenik požeško-slavonske županice Ferdinand Troha, koji je smotru proglasio otvorenom. Najavili su pokrovitelji Grad Kutjevo i Požeško-slavonska županija svoju pomoć i ubuduće za ovakav stalni i konstantan rad na čuvanju i zaštiti baštine i folklora ovog kraja, koje ovo društvo radi odlično, a posebno što su ga pronosili diljem Hrvatske i u inozemnim gostovanjima.

Svoje običaje, pjesme i plesove prikazali su kulturno-umjetnička društva: Folklorni ansambl Broda iz Slav. Broda, KUD "Drenjanci" iz Drenja kraj Đakova, KUD "Seljačka sloga" iz Prekopakre kraj Pakraca, Ženska pjevačka skupina "Drumarice" iz Brodskog Stupnika te domaćini KUD Bektež. Nakon folkloraša posjetitelje je zabavila amaterska glumica Irena Matković iz Starog Slatinika sa svojim monologom "Čija vodenica najbolje melje" na tekst koji je napisao Zvonimir Toldi.

Nakon službenog dijela smotre uslijedilo je druženje uz svečanu večeru u Društvenom domu Bektež. Medijski pokrovitelj cijele smotre bio je tjednik Kronika požeško-slavonska i internet portal www.pozeska-kronika.hr.

Autor: Vladimir Protić