Ponedjeljak, 30 Kolovoz 2021 10:05

Održane Zlatne žice Slavonije, završna večer Aurea Festa

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

POŽEGA - Dvadeset novih pjesama iznjedrile su ovogodišnje Zlatne žice Slavonije, najstariji i najveći festival tamburaške glazbe u Hrvatskoj. Uz brojne doajene poput Slavonskih lola, kojima je ovo bio jubilarni trideseti nastup na požeškom festivalu, Šimu JovanovcaStjepana Jeršeka Štefa ili Đuku Čaića, predstavile su se i mlade snage na kojima će ostati tradicija čuvanja hrvatske glazbene baštine. Na kraju su svi izvađači izašli na pozornicu i hommageom se prisjetili Krunoslava Kiće Slabinca. Popis svih izvođača i pjesama može pronaći OVDJE. U poslijepodnevnim satima na konferenciji za medije predstavljen je i nosač zvuka u izdanju Croatia recordsa s ovogodišnjim pjesmama Zlatnih žica Slavonije.

Festival je uživo prenosila Hrvatska radiotelevizija, a vrijeme je nakon cjelodnevne jake kiše, koja je obilježila ovogodišnji Aurea Fest Požega, tih nekoliko večernjih sati ipak bilo blagonaklono za goste i posjetitelje.

Zlatne žice Slavonije je, kako to tradicija nalaže, zatvorio gradonačelnik Požege dr. sc. Željko Glavić, rekavši da se pjesma u Slavoniji uvijek s puno ljubavi i šokačkog ponosa prenosila s koljena na koljeno, a njegovanjem tamburaške glazbe u svojih više od pola stoljeća postojanja, požeški je festival dokazao da živi s vremenom i svojom Požegom, njezinom dugovječnom bogatom kulturom i povijesti.

Festival je svojim dolaskom uveličao premijer Andrej Plenković sa suradnicima.

Za kraj Aurea Festa Požega 2021. godine, koncert je na središnjem požeškom trgu održao tamburaški sastav Berde Band.