Ponedjeljak, 08 Travanj 2013 12:44

Milka povezala dva mjesta

Ocijeni sadržaj
(12 glasova)

OPĆINA KRIŽ POSTAVILA IZLOŽBU U ČAST MILKE TRNINE  -

 

POŽEGA – Milka Trnina 150. godina nakon svog rođenja povezala je dva mjesta u Hrvatskoj, općinu Križ i grad Požegu. Obilježavajući veliku obljetnicu rođenja ove naše operne dive u Galeriji Ciraki Požežani su imali priliku vidjeti izložbu i prezentaciju koju je postavila općina Križ. Milka Trnina, po majci Požežanka, rođena je 19. prosinca 1863. godine u malom mjestu Vezišće u općini Križ, točnije na mlinarskom otočiću Doljnji Sip nedaleko Vezišća. Pravim imenom Katarina, bila je kći Franjice i mlinara Tone. Sa šest godina ostaje bez oca, pa je u Zagrebu odgaja ujak, Janko Jurković, književnik, rođeni Požežanin i njegova žena Laura. Studirala je pjevanje na konzervatoriju u Beču, a glazbenu karijeru započela 1882. godine u Zagrebu kao Amelija u Verdijevom Krabuljnom plesu. Nastavlja u Leipzigu, Bremenu, Munchenu, Londonu, New Yorku, Bostonu ...

IMG 5714- Zadovoljstvo mi je što smo se svi večeras ovdje okupili iz jednog razloga, zbog Milke Trnine, koja je po majci Požežanka, a po rođenju Moslavčanka. Upravo ona je ta koja nas je spojila i koja je zapravo nit vodilja da ovaj prekrasan grad, grad kulture, grad povijesti i grad tradicije pokušamo približiti našoj Moslavini, ali i vama ovdje u Požeškoj kotlini da pokažemo kako i mi pod obroncima Moslavačke gore njegujemo tradiciju i kulturu, ponosni na ono što se dogodilo na našim prostorima. Općina Križ nije velika, ima sedam tisuća stanovnika, a jedno od 16 naselja u općini upravo je Vezišće u kojem je rođena Milka Trnina prije 150 godina, na jednom rukavcu na samom ulasku u Lonjsko Polje. Zahvaljujemo što ste Milku čuvali sve ove godine i što niste dozvolili da ona padne u zaborav – rekla je na otvorenju izložbe Ivana Posavec Krivec, načelnica općine Križ i saborska zastupnica, koja je najavila i gradnju kulturno-memorijalnog centra Milke Trnine.

Na izložbi su postavljena jedna sjećanja na Milku Trninu, jedna imaginacija, brojna djela koja su bila na pozornicama Londona. Izložba je u sklopu obilježavanja rođenja Milke Trnine samo jedno od događanja, koje predviđa i izdavanje monografije, prigodne marke Hrvatske pošte, organiziranje Milkinog ljeta, Lipanjskih susreta i Božićnog koncerta na kraju godine.

IMG 5717Otvorenju izložbe nazočili su požeški gradonačelnik Zdravko Ronko, zamjenik ministra zdravlja Marijan Cesarik i saborska zastupnica Lidija Bagarić iz Primorsko-goranske županije, inače rođena Požežanka, a svim posjetiteljima ponuđeni su originalni suveniri općine Križ, „Milkini medenjaci“ „Milkin čaj“ i ukrašena pisanica. S nekoliko pjesmama svoga kraja upoznali su nas članovi KUD-a Graničar iz Križa.

 

Nakon izložbe i koncert opernih arija

IMG 5729Dvoranom Gradskog kazališta nakon otvorenja izložbe zavladali su zvuci popularnih arija iz poznatih opera, koje je otpjevao Giorgijo Surijan uz klavirsku pratnju Lane Bradić. Ovaj riječki bariton predavač je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a nastupao je u brojnim poznatim opernim kućama, Covent Garden u Londonu, La Scala Milano, Metropoliten New York, Boljšoj teatr Moskva, Grand opera Pariz i dr. Odlične interpretacije poznatih arija izmamile su pljesak od nažalost malobrojne publike.

U uvodu koncerta saznali smo od gradonačelnika Zdravka Ronka, da je zapravo i poznata čokolada Milka ime dobila po našoj opernoj pjevačici Milki, jer je njen veliki obožavatelj, švicarski proizvođač čokolade jednu svoju liniju čokolade nazvao po Milki Trnini, a poslije je ta čokolada postala svjetski poznati slatki brand. Čokolade Milke gradonačelnik Ronko je darivao svojim kolegicama saborskim zastupnicama.

IMG 5740I načelnica Ivana Posavec Krivec otkrila nam je jedan nepoznati podatak, da je veliki Milkin obožavatelj bio i Nikola Tesla, koji je u operi imao svoju ložu u kojoj je uvijek sam uživao u pjesmi Milke Trnine, a jedina je žena koja je posjetila njegov laboratorij. Posavec je izrazila svoju nadu da će požeški gradonačelnik Ronko uskoro postaviti i jednu Milku koja će pjevati Tesli u Parku kraj Orljave.