Banner 750x94 stampar

web banner

Banner 750x94 županica čestitka

jumbo plakat 2021a

Breadcrumbs

Nedjelja, 26 Rujan 2021 11:53

9. Županijski kulturni mozaik predstavio čuvare baštine, folklora, pjesme i plesa naših starih

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

VELIKA - U sportskoj dvorani OŠ Ivana Gorana Kovačića iz Velike održan je 9.  Županijski kulturni mozaik u organizaciji Zajednice kulturnih udruga Požeško-slavonske županije i domaćinstvom KUD-a Ivan Goran Kovačić iz Velike. Organizaciju su pomogli općina Velika, Požeško-slavonska županija, Ministarstvo kulture i Hrvatski sabor kulture. Županijski kulturni mozaik zamišljen je kao smotra svih folklornih i kulturnih udruga i organizacija, koji svake godine prikažu svoja dostignuća. Održava se uz Dan županije, ali ove godine održao se kasnije zbog epidemioloških mjera u travnju. Svake godine održava se u drugom mjestu i domaćinstvu nekih od udruga iz kulture. Ova smotra služi i kao natjecateljska pa najbolji KUD-ovi i pjevačke skupštine odlaze na Državnu smotru kulture.

Goste i uzvanike, kao i sve učesnike na Mozaiku pozdravila je tajnica Zajednice Antonija Pavlović, predsjednik Zajednice Mirko Čačić, načelnik općine Velika Robert Hofman a Mozaik je otvorila požeško-slavonska županica Antonija Jozić.

Uvod u smotru zajedno s himnom i nekoliko pjesama dali su članovi pjevačke skupine Ledena berba Matice umirovljenika općine Velika pod vodstvom Konrada Katića.

Službeni nastup ove smotre otvorili su članovi KUD Berda iz Brestovca, nastavili su sa prikazom običaja, pjesme i plesova članovi Zavičajnog društva KUD „Rama” iz Pleternice, pjevačka skupina KUD Bektež, u ime Udruge zavičajnih pisaca i slikara Požeško-slavonske županije pjesme iz svojih zbirki govorio je Ivan Abibović, tri koračnice izvela je Gradska glazba Trenkovi panduri iz Požege, KUD "Ivan Goran Kovačić" izveo je program pod nazivom "Nas četiri ko' četiri kralja",  KUD Poljadija iz Grabarja nastupio je s programom "Svi svatovi veselo pivaju", KUD Orljava iz Pleternice s programom pjesama i plesova Požeške kotline "Cura igra i na mene miga", KUD Šijaci iz Biškupaca scenski prikaz s pjesmom i plesom "Uglede", Češka beseda iz Kaptola ples pod nazivom "Čij sou tutou chlapci", puhačka Glazba Jakšić izvela je skladbe Swenvya, Mestrinija i Lopeza, a na kraju je KUD Požeška dolina izveo pjevano scenski prikaz "Vinogradu, moj debeli ladu".

9.Županijski kulturni mozaik i nastupe ocjenjivalo je stručno povjerenstvo u sastavu dipl. etnologinja Dubravka Matoković iz Požeškog Gradskog muzeja, prof. Krunislav Šokac iz Zagreba, voditelj Ansambla Lado, te mag. mus. Tomislav Habulin iz Zagreba. Nakon ocjenjivanja i radnog sastanka sa svim voditeljima KUD-ova i skupina priopćili su odluku da će nas na Državnoj smotri kulture predstavljati kao najbolje ocijenjeni KUD Orljava Pleternica za koreografirani ples i mješovita pjevačka skupina KUD Bektež za pjesme.

Kao odlični domaćini članovi veličkog KUD-a sve sudionike su ugostili u Vatrogasnom domu DVD Velika večerom uz druženje sa tamburašima.