Četvrtak, 30 Rujan 2021 11:30

Predstavljen projekt "Klub čitatelja vlastite prošlosti" Gradskog muzeja Požega

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

POŽEGA - U Gradskoj knjižnici Požega u sklopu Dana europske baštine  predstavljen je novi projekt Gradskog muzeja Požega pod nazivom "Klub čitatelja vlastite prošlosti" autorice Maje Žebčević Matić.

 - Digitalizacijom privatnih fotografija kroz ovaj projekt autorica intenzivno radi na spašavanju građe koja sve više nestaje uslijed današnjih naglih i ubrzanih promjena te na osvještavanju važnosti prošlosti obitelji koje su živjele i žive na ovom prostoru, na izgradnji identiteta građana i grada Požege. Stvara se baza podataka i fotografija koje će postati nezaobilazna građa za istraživanje Požege i okolice brojnim stručnjacima (etnolozima, kulturnim antropolozima, povjesničarima, arhitektima i sl.). Ovaj projekt potiče i na istraživanje brojnih novih tema kojima se do sada nitko nije bavio – istaknula je na početku predstavljanja projekta Mirela Pavličić Hein, ravnateljica požeškog Muzeja.IMG 0645

Maja Žebčević Matić, viša etnologinja, kazala je da je prije godinu dana Ministarstvo kulture prepoznalo važnost ovog projekta i zajedno s Gradom Požega osiguralo sredstva za nabavu u svijetu trenutno najsuvremenijeg skenera koji omogućuje vrlo visoku kvalitetu reprodukcije slajdova i čitanja najsitnijih detalja na fotografijama.  - Radi se o fotografijama od kraja 19. stoljeća do kraja 20. stoljeća. Nama su najdraže privatne amaterske fotografije jer imaju za nas istraživače jako puno podataka, a za neke teme i područja one su jedini izvor informacija. Do sada smo zahvaljujući vama dragi Požežani uspjeli skenirati preko 17.000 fotografija i pokupili o njima podatke iz oko 50-tak obitelji u čijem su vlasništvu, i te brojke svakodnevno rastu.IMG 0642

Poručila je da joj je drago što su brojni sugrađani prihvatili ideju da kroz ovaj projekt njihove obitelji postanu neizbrisivi dio prošlosti ovoga grada i kraja, poticaj za proučavanje niza tema, ali i razlog međusobnog druženja, otkrivanja i razmjene novih podataka, u cilju jačanja vlastitog i identiteta grada.

 - Kako bismo svaku fotografiju mogli pročitati do kraja, zvat ćemo i sve vas u pomoć na mjesečnim sastancima Kluba čitatelja vlastite prošlosti koji će okupljati ne samo ljubitelje ovoga grada i kraja nego i raznih tema, kao i sve one koji žele više naučiti o sebi, svojim precima, o svom gradu i kraju. U goste ćemo u Klub čitatelja zvati referentnog  stručnjaka za poznavanje pojedine teme, ali i osobe koje iz vlastitog iskustva i svojom pričom mogu doprinijeti čitanju naših fotografija i učenju kolektivne memorije – objasnila je Maja Žebčević Matić.

DSC 0037

Ravnateljica se za realizaciju predstavljanja projekta zahvalila Gradskoj knjižnici Požega, Glazbenoj školi Požega i profesoru Damjanu Piroviću za pomoć pri tehničkoj realizaciji prijenosa uživo, te Gradu Požegi i Ministarstvu kulture i medija na financijskoj podršci bez čega ovaj projekt ne bi ni zaživio.

Posebno se zahvalila svim obiteljima i pojedincima koji su sudjelovali u projektu posudbom svojih fotografija, prenošenjem obiteljskih priča i sjećanja te svima onima koji pomažu u potrazi za fotografijama i pričama.