Srijeda, 27 Listopad 2021 21:08

Promocija knjige Strategijska obrambena operacija Slavonije i Baranje 91./92. godine

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

POŽEGA -  U Galeriji svjetlosti Gradske knjižnice Požega održana je u organizaciji UDVDR Požega promocija knjige "Strategijska obrambena operacija 91./92. godine", dvojice autora, umirovljenog generala Vinka Vrbanca i umirovljenog brigadira  Stjepana Antolašića.

IMG 1142

Promociji su nazočili brojni hrvatski branitelji iz Domovinskog rata, predstavnici i čelnici Udruga proizašlih iz Domovinskog rata, predsjednik Koordinacije braniteljskih udruga brigadir u miru Krešimir Pavelić, zamjenik županice Ferdinand Troha i zainteresirani građani.

Knjiga prikazuje organizaciju obrane Slavonije i Baranje u Domovinskom ratu koju su autori prikazali kao jedinstvenu strategijsko obrambenu operaciju, iako tada mlade hrvatske oružane sile, koja je u nekoliko mjeseci od formiranja na ovako jednom velikom prostoru već vodila strategijsku obrambenu operaciju koja je na kraju i uspjela u svojoj zadaći i donijela pobjedu.IMG 1140

 - Hrvatski su vojnici, časnici i dočasnici pod mudrim vođenjem i zapovijedanjem Vrhovnog zapovjednika, Glavnog stožera HV i zapovjedništva Operativnih zona učinili maksimum onoga što je u danim okolnostima bilo moguće.

Strategijska obrambena operacija na istoku Hrvatske odlučivala je tada o sudbini Hrvatske. Da nije postignuta pobjeda u ovoj operaciji, rat bi se, kao što je neprijatelj i planirao, okončao 1991. godine.IMG 1141

Nakon uspješno provedene napadne operacije HV-a na području zapadne Slavonije, Strategijska obrambena operacija na istoku Hrvatske bila je odlučena.

Isto tako, herojski otpor branitelja u Bitki za Vukovar, omogućio je nama i cijeloj Hrvatskoj tri dragocjena mjeseca koje smo korisno iskoristili i dobro se pripremili za konačnu bitku s agresorom - zaključuju autori u knjizi.

 

IMG 1137