Četvrtak, 27 Siječanj 2022 10:34

Postavljena izložba “Dobriša Cesarić u Požegi” u Gradskoj knjižnici uz 120. obljetnicu rođenja pjesnika

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

POŽEGA - Osnovna škola "Dobriša Cesarić" Požega u sklopu svog projekta "Cesarić u Cesariću"  koji se održava 17 godina za redom zajedno sa Gradskim muzejem Požega postavili su izložbu u Gradskoj knjižnici Požega u Galeriji Tunel. Izložba  koja je otvorena uz malu svečanost bit će otvorena do 9. veljače.

Sve se održava uz obljetnicu 120. godina rođenja pjesnika Dobriše Cesarića, a kroz različite radionice i druge nastavne i izvannastavne aktivnosti u koje su uključeni brojni učenici i njihovi nastavnici. Dio tih aktivnosti prošle i ove godine održan je u manjem opsegu i on line zbog epidemioloških mjera.  Višemjesečno istraživanje učenika o životu i djelu Dobriše Cesarića, te rad na postavu ove izložbe jedna su od najvažnijih aktivnosti projekta "Cesarić u Cesariću". Na osmišljavanju i postavljanju izložbe radili su kustosica Ivana Domanović, učenici literarne skupine osmih razreda i prof. hrvatskog jezika i književnosti Blanka Đimoti Zima. Također Ivan Abibović, bivši djelatnik osnovne škole “Dobriša Cesarić.”

 - Na izložbi se mogu vidjeti do sada neobjavljene fotografije Cesarićevog boravka u Požegi te 1977. godine. Posjet muzeju, znanstveni skup u današnjoj Županijskoj vijećnici, te isječak iz novina gdje vidimo kako se tada pisalo o Cesariću. Također, dio gdje Cesarić sam kaže kako je pio vodu s Tekije, te kako će se opet ubrzo vratiti – rekla je kustosica muzeja Ivana Domanović.

Otvorenju izložbe prisustvovali su zamjenik županice Ferdinand Troha i zamjenik gradonačelnika Borislav Miličević koji je izložbu i otvorio:  - Čestitam vam na ovom uspjehu, što ste organizirali ovakvu izložbu. Požega je mali grad, ali po djelima njegovih žitelja, izniman i veliki grad. Cesarić je baš tipičan primjer, jedan od najvećih hrvatskih pjesnika 20. stoljeća koji je pisao male pjesme. Ostavio je tako dubok i velik trag. Gledam ove male ljude i mislim si kako se povijest ponavlja, da su u maloj galeriji uspjeli napraviti ovako veliku izložbu. Svi su zaslužili da tim mladim ljudima čestitamo na velikom uspjehu.

U ime škole zahvalila se koordinatorica projekta "Cesarić u Cesariću" prof. Blanka Đimoti Zima: - Zahvaljujem se ravnateljici Gradskog muzeja Požega, višoj kustosici gospođi Mireli Pavličić Hein. Zahvala ide i svim djelatnicima muzeja, a posebno kustosici Andeji Vojnić i muzejskom tehničaru Borisu Knezu. Izložbu će pratiti i reinterpretacije Cesarićevih pjesama kroz taktilne slikovnice koje će učenici raditi na posebnim radionicama. Također zahvala ravnateljici Gradske Knjižnice Požega Aleksandri Šutalo, koja nam je ustupila termin za održavanje naše izložbe u Galeriji Tunel.