Četvrtak, 09 Svibanj 2013 14:16

Prepoznavanjem otrovnih vrsta smanjuju se rizici trovanja

Ocijeni sadržaj
(11 glasova)

PROMOCIJA KNJIGE: BILJKE LIJEK I OTROV - 

POŽEGA - Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Zavod za znanstveni i umjetnički rad u Požegi postavio je izložbu „Biljka lijek i otrov“, autora profesora Mirka Tomaševića. Požeška kotlina ima bogatu floru koja se odlikuje raznolikošću. Tu su brojne ljekovite ali i otrovne biljne vrste koje se nalaze ne samo u šumama i livadama već i u pašnjacima, njivama, parkovima pa i vrtovima.

 - Izložba je upravo tako koncipirana  kako bi posjetiteljima skrenuli pozornost da otrovnog bilja ima svugdje oko nas,kamo god se okrenemo pa i u našim vrtovima gdje pronalazimo olender, božur, narcise, tulipane i drugo bilje. Naravno tu su i visibabe, šeboj ili fajgl, mrazovac, perunika, božikovina i mnoge druge. To se bilje često puta ističe svojim bojama pa su nerijetko upravo djeci najzanimljiviji. Njihovim prepoznavanjem smanjujemo opasnost od trovanja - istaknuo je autor izložbe Tomašević, dodajući kako je izložba namijenjena ne samo odraslima već i mlađima  kako bi im se skrenula pozornost upravo na otrovne biljke.

 - Mnogi zapravo i nisu ni sigurni je li ono što imaju u vrtovima otrovno. Zato treba biti oprezan. Ako čovjek u nešto nije siguran bolje je da to bilje ne koristi u prehrani. U šumi  se puno toga može naći, a mnoge su biljke vrlo slične jedna drugoj. Zato dolazi i do trovanja. Poznati su i tragični slučajevi zbog zamjene bilja strimuša i đurđice ili pak čemerike. Isto tako zamjenjuju se plodovi velebilja i borovnice - rekao je dalje Tomašević pojašnjavajući kako su i otrovne biljke ujedno ljekovite samo treba znati kada ta ljekovitost prelazi u otrovnost.

Na izložbi je prezentirano stotinjak fotografija otrovnih biljaka.

Na području Požeštine do sada je zabilježeno 1.660 biljnih vrsta od kojih su pojedine, njih 15-ak strogo zaštićene.