Nedjelja, 18 Rujan 2022 09:14

Svečani mimohod vrhunac Vinkovačkih jeseni i kruna rada svakog folkloraša

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

JOŠ DANAS CIJELI DAN OČEKUJU VAS 57. VINKOVAČKE JESENI U VINKOVCIMA -

VINKOVCI - Svečani mimohod s oko 2500 sudionika, s punim pravom, smatra se središnjom priredbom Vinkovačkih jeseni jer zaokružuje sve ono što se u Vinkovcima događalo ovih dana kada je riječ o tradicijskoj baštini, od Folklornih večeri kao Županijske smotre folklora Vukovarsko-srijemske županije, mimohoda Dječjih Vinkovačkih jeseni do Državne smotre izvornoga hrvatskoga folklora.

mimohod

 

Tako će i današnja povorka, s početkom u 10 sati, sa 69 KUD-ova, 50-tak jahača i 30-tak svečanih zaprega još jednom prenijeti Hrvatskoj i svijetu sav sjaj i bogatstvo neprocjenjive baštine hrvatskoga naroda. Čuvari tradicijske kulture, završno će u šokačkom kolu s gledateljima, još jednom ponosno pokazali što su naslijedili od svojih starih čuvajući za buduće generacije.

“Nešto najljepše što kao folkloraš možete poželjeti, sudjelovanje je u Svečanom mimohodu Vinkovačkih jeseni, a posebna je čast KUD-ovim iz drugih županija i država biti pozvan i predstaviti se na Vinkovačkim jesenima, kruna rada za svakoga folkloraša. Pozivam sve građane i goste grada Vinkovaca i okolice da nam se pridruže danas u 10 sati na Svečanom mimohodu i uživaju u bogatstvu baštine hrvatskoga naroda na jednom mjestu”, poručio je koordinator povorke Ivan Lion.mimohod2 1

Po završetku, neki će na ručak, a drugi na nastavak Državne smotre folklora na kojoj ih oko podneva na središnjoj pozornici očekuju nastupi 9 folklornih skupina a treći dio počinje u 19 na središnjoj pozornici kada će se predstaviti još 11 gostujućih KUD-ova.

Državna smotra organizirana je u tri dijela, traje dva dana, a po prvi put su zastupljene sve plesne zone – Panonska, Alpska, Dinarska i Jadranska s predstavnicima svih hrvatskih županija uz hrvatske KUD-ove iz Bosne i Hercegovine, Rumunjske i Slovenije, ukupno njih 30.

Posljednja prilika danas je zameziti u Bircuzu, prošetati Vinskim šorom i Slavonskim sokakom čiju će svirku od 18 sati zaokružiti TS D-mol.

41302205 1125046930978349 4859867972027547648 n

 

57. Vinkovačke jeseni, velikim koncertom zatvorit će Petar Grašo.

Iskoristite ovaj dan u potpunosti, stvorite uspomene i s nama ispišite posljednju stranicu još jedne lijepe jesenske priče u Vinkovcima.