Četvrtak, 24 Studeni 2022 09:31

Promocija knjige Đure Mesića Podlapac 1702. 202. u organizaciji požeškog ogranka MH

Ocijeni sadržaj
(11 glasova)

POŽEGA -  U organizaciji Matice hrvatske Ogranak Požega u Gradskoj knjižnici Požega održana je vesela promocija nove knjige Đure Mesića "Župa sv. Jurja mučenika Podlapac 7 Podlapača 1702. - 2022." Ovo je sedma knjiga Đure Mesića, a izašla je u izdanju Matice Hrvatske Požega. Autor je u knjizi obradio jedan dio Like i Krbavskog polja, župe sv. Jurja u Podlapcu, a za taj kraj se zainteresirao još prije 20-tak godina kada je proučavao rodni kraj svoje supruge. Tako u knjizi na 156 stranica opisuje život tog kraja, kroz fotografije, koje je fotografirao sam, ali i mnoštvo starih fotografija koje je pronašao u neumornom višegodišnjem radu i istraživanju, mnoštvo karata, starih zemljovida, popise stanovništva iza 1. i 2. Svjetskog rata, popis iza Domovinskog rata, rodoslovlje stanovnika i poznatih ličnosti iz tog kraja. Nekada je Podlapac i cijela župa brojila oko 3.000 stanovnika. Veliko raseljavanje krenulo je nakon Krbavske bitke, te se nastavilo, tako da danas u Podlapačkom kraju živi samo 91 stanovnik.

Moderatorica promocije knjige bila je Nataša Puljašić, prof., a sve je na početku pozdravila i održala uvodnu riječ u ime izdavača, predsjednica Ogranka MH Anita Katić, prof.

Uz samog autora o knjizi, povijesti tog kraja govorili su mr. sc. Josip Krpeljević, župnik in solidum župe sv. Terezije Avilske, dr. sc. Josip Fajdić, autor nekoliko knjiga o Lici i Ličanima koji su doselili u Slavoniju, Goran Hruška, prof. iz Državnog arhiva Odjel u Požegi.  

Poseban ugođaj dala su "Tri kralja", band koji je odsvirao i otpjevao nekoliko najpoznatijih ličkih pjesama, te je to svakako bila najveselija promocija u Gradskoj knjižnici Požega.