Subota, 22 Lipanj 2013 17:15

31. Smotru folklora Lidas 2013.

Ocijeni sadržaj
(17 glasova)

KULTURNO UMJETNIČKO DRUŠTVO ORLJAVA ORGANIZIRALO -

PLETERNICA – Lipanj je mjesec manifestacija u gradu Pleternici, mjesec zvuka tamburice, mjesec Dječjeg festivala Cvjetići glazbe, mjesec sportskih natjecanja, Fišijade, i mjesec folklora. Naš KUD Orljava je po 31. puta priredilo smotru folklora, prikazivanje narodnih običaja, narodnih nošnji i tradicijskih glazbala. Pleternica je ponosna na svoju baštinu, na svoje veliko srce i domaćinstvo koje iskazujemo iz godine u godinu svim sudionicima naših manifestacija – istakla je gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić otvarajući 31. po redu Smotru folklora Lidas 2013. koja se održava u sklopu Lipanjskih dana kulturnog stvaralaštva Pleternice. Smotri su nazočili župan Alojz Tomašević i njegovi zamjenici, načelnici općina i gradonačelnici, te saborski zastupnik Franjo Lucić.IMG 3287

Smotra folklora je počela tradicionalnim mimohodom svečane povorke svih sudionika od OŠ fra Kaje Adžića ulicama grada Pleternice. Sudionici su u povorci uz zvuke tamburice pjevali svoje pjesme, a na nekoliko mjesta u gradu su prikazali i svoje tradicionalne plesove. Najviše gledatelja okupilo se na Trgu Zrinskih i Frankopana gdje su članovi folklornih društava izveli po jednu točku svoga programa. Svečanu kolonu predvodili su konjanici s pjesmom i barjakom, te desetak konjskih zaprega pleterničke konjogojstvene udruge.

 - Ove godine zadovoljni smo odazivom, jer su nam se osim KUD-ova s područja naše županije odazvala brojna društva iz cijelog panonskog dijela Hrvatske, sve do Siska, ali i folkloraši iz Poljske, BiH, te Ukrajinsko folklorno društvo. Cijeli program na velikoj pozornici u Sportskom parku pratilo je i zaista puno gledatelja, kako Pleterničana, tako i njihovih gostiju iz cijele županije – IMG 3149istakao je Goran Kovačević, predsjednik KUD-a Orljava.

Na pozornici su nastupili u trosatnom programu s pjesmama i plesovima svoga kraja osim domaćina KUD-a Orljava, KUD Zagrađe, KUD Rakitno Zavičajna udruga Hercegovaca u Pleternici, KUD Svilenka Buk, KUD Zavičajno društvo Rama iz Pleetrnice, KUD Ivan Goran Kovačić Velika, KUD Vjekoslav Klaić iz Garčina, IFD Posavke iz Siska, KUD Šokadija Stari Mikanovci, KUD Sloga Retkovci, KUD Josip Torbar Krašić, KUD Orač Mala Mlaka, KUD Bebrina, KUD Zeleni Gaj iz Gaja i HKUD Tamburica iz Koraća BiH. Posebno osvježenje smotre bili su nastupi folkloraša Majeranki iz Chabowka u Poljskoj koje su posebno nagradili dugim pljeskom gledatelji, te nastup UKPD Ukraina iz Slavonskog Broda koji su prikazali splet ukrajinskih plesova.