Utorak, 17 Siječanj 2023 13:45

"Dva sjaja dukata" tema danas najavljenih 58. Vinkovačkih jeseni

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

VINKOVCI - "Dva sjaja dukata" naziv je teme ovogodišnjih Vinkovačkih jeseni koje će naš grad učiniti središtem tradicijske kulture od 8. do 17. rujna, rečeno je na današnjoj, prvoj sjednici Organizacijskog odbora 58. Vinkovačkih jeseni.

Iako je do početka naše najveće manifestacije ostalo još nešto manje od osam mjeseci, organizacija uzima svoj puni zamah. U svoje kalendare zabilježite treći vikend u rujnu za vrijeme kojega se već tradicionalno održavaju središnje priredbe Jeseni, a organizatori najavljuju još jedne Vinkovačke jeseni ispunjene bogatim kulturnim i zabavnim sadržajem.

cb0edf7d 248d 7308 7c6d c366e9306d6a

„Važno je organizirati dobru manifestaciju koja će biti na ponos svim građanima grada Vinkovaca i naše županije, a vjerujemo da ćemo ponovno biti odlični i zanimljivi domaćini. Opet postajemo središte tradicijske kulture i centar svijeta, pa i uz sve probleme koji su nas zadesili prošle godine, mislim da smo uspjeli i došli do brojke posjetitelja koju smo željeli”, rekao je gradonačelnik Ivan Bosančić, predsjednik Organizacijskog odbora 58. Vinkovačkih jeseni.

O temi Dva sjaja dukata i scenskoj izvedbi svečanog otvorenja govorio je autor teksta Marko Sabljaković pojasnivši kako su bogatstvo tradicijske kulture kroz metaforičnost i simboličku značajnost predložene teme podsjetnik na vrijednosti života utkana u radost sjećanja naših baka i djedova.

„Svečano otvorenje najveće manifestacije hrvatske tradicijske kulture i baštine naslovljeno sintagmom Dva sjaja dukata kroz niz scenskih slika u svojoj izvornosti običaja, pjesme, kola i pripovijedanja „po šokački“ prikazat će sadržajnu cjelinu priče o dukatima, njihovoj nezaobilaznoj životnoj značajnosti u mnoštvu prigodnosti i običaja. Identitet Vinkovačkih jeseni pa tako i scenskog prikaza njihove teme na svečanom otvorenju zahtijeva spomenutu izvornost, izvornost u svakom segmentu oslikavanja slavonske duše, a ponajviše mentaliteta naroda”, tumači Sabljaković.

Svojom ljepotom dukati su, ističe autor, utjecali na mnoge slavonske sudbine. Budili su emocije u prigodama darivanja, njihova uloga nakita bivala je precizno naglašena u posebnim životnim i običajnim prilikama, vrlo pažljivo su čuvani i skrivani, ali i otuđivani. Mnoštvo je životnih priča u kojima su dukati igrali značajnu ulogu.

Za tradicijske manifestacije ponovno je odgovoran ZAKUD Vukovarsko-srijemske županije.

„Nadam se da ćemo sve uspjeti napraviti u punom sjaju i u ozračju tradicijske baštine i kulture koju gleda cijela Hrvatska, a na koju smo ponosni”, rekao je tajnik Stjepan Đurković iznijevši okvirni plan ovogodišnjih priredbi.

Tradicionalno sve počinje Županijskom smotrom folklora koja će trajati od 8. do 13. rujna, a koja će okupiti više od 50 KUD-ova. Dječje vinkovačke jeseni počinju Međužupanijskom smotrom 9. rujna, dan poslije čeka nas Mimohod s više od 50 dječjih skupina. Nakon dvije generalne probe, Svečanost otvorenja zakazana je za 15. rujna. Državna smotra hrvatskog izvornog folklora ove će godine biti 16. i 17. rujna, a najsvečaniji dio, kruna svakih Vinkovačkih jeseni je Svečani mimohod i revija konjskih zaprega i jahača, s više od 50 skupina, 25 zaprega i 50 jahača.

„Tradicija je okosnica Vinkovačkih jeseni, ali bez zabavnog dijela, pokazalo se u posljednjih nekoliko godina, Vinkovačke jeseni ne bi bile ono što jesu. Ne bismo imali toliko posjetitelja koliko imamo. Fokus ponovno stavljamo na Slavonski sokak kao mjesto okupljanja naših izvornih tradicijskih obrtnika, u zabavnom dijelu ističemo koncerte, osobito tamburašku glazbu kojoj smo se okrenuli posljednjih godina jer to je ono što nosi Vinkovačke jeseni”, govorila je o popratnom sadržaju Marija Gerovac, direktorica medijske kuće Novosti.

Naći će se tu ponovno, napomenula je Gerovac, Dvorište ideja i Vinski šor, kao i brojni drugi sadržaji koje će rado posjećivati i veliki i mali, ljubitelji slavonske gastronomije, zabave te naše bogate baštine i običaja.

Dođite nam na 58. Vinkovačke jeseni!