Srijeda, 25 Siječanj 2023 12:16

Tko su Koncertni izvođač godine, detonatori koncertnog buma 2022.

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

Sudeći po službenim podacima HDS ZAMP-a, koncertna 2022. nadmašila je dosad rekordnu 2019. godinu po broju održanih koncerata. Bad Daughter, Darko Rundek & Ekipa, Goran Bare & Majke, Hladno Pivo, Mary May, Pips, Chips & Videoclips i Porto Morto svojim su nastupima obilježili godinu i tako zaslužili ulaz među nominirane u kategoriji Koncertnog izvođača godine Rock&Offa. Najboljeg doznajemo na završnoj dodjeli nagrade u zagrebačkoj Tvornici kulture, 3. veljače.

U 2022., Dunja Ercegović konačno je prekinula svoj začarani krug lijenosti i ambicije: Bad Daughter fino je zaokružen i promišljen projekt, s glavom, repom i soundom koji pripada europskim pozornicama. Njen zapažen nastup u zagrebačkom Pogonu Jedinstvo ovjekovječen je na live albumu, a hrvatski ured za glazbeni izvoz je, čini se, na slatkim mukama…

Darko Rundek & Ekipa svoju su, sada već dugogodišnju suradnju, okrunili serijom intimnih koncerata u zagrebačkom KSET-u. Rundek je sa svojim statusom i katalogom mogao komotno odabrati i veći prostor, ali ima nešto u maloj kvadraturi, a pogotovo kada se za seriju koncerata veže epitet “rasprodano”. Zašto to, na primjer, ne bi postala godišnja tradicija?

Goran Bare & Majke na svom su velikom koncertu u Domu sportova u studenom pokazali kako su, unatoč svom plesu na granici kaosa i kreacije, ipak suvereni vladari rock podija. Majke danas čine prekaljeni glazbenici iz poznatih domaćih bendova dok je Bare ostao isti: iskren i nepotkupljiv rock propovjednik.

Dvama rasprodanih dvoranskih koncerata te turnejom po području bivše Jugoslavije, Hladno Pivo je objavilo, ako ne oproštaj od publike, onda bar pauzu na neodređeno. Mile Kekin posvetio se kantautorskoj priči, a dečki iz Piva sigurno neće sjediti skrštenih ruku. U općoj pomami glazbenih craft inačica, Hladno Pivo podsjetnik je kako je jednostavnost ponekad teško dostići.

Gdje god se pojavi, Mary May svojim koncertima očara publiku. Nije samo stvar u njenom glasu i poeziji - sa sobom na bini ima ekipu za čijim sviračkim “uslugama” potajno uzdiše čitava hrvatska kantautorska scena. Svakim sljedećim koncertom nadograđuje svoju čarobnu priču stoga, pojavi li se u vašem gradu, nikako ne propustite!

Više puta odgađan, pa održan po jakom rujanskom pljusku, koncert Pips, Chips & Videoclips na zagrebačkoj Šalati kruna je dosadašnje karijere. Na posljednjem bisu, u izvedbi himne “Dinamo ja volim” kulminirala su desetljeća vjernosti i odanosti Ripperu i njegovoj kompaniji. Mokar do kože, Zagreb je te večeri gorio.

Porto Morto još je jedan bend pod povećalom hrvatskog ureda za izvoz glazbe. Autorski svestran, ovaj je bend shvatio da koncert obuhvaća i režiju, i dramaturgiju, i dizajn… Za hrvatske je pojmove to visoko podignuta letvica, a za porto-pop ministre tek običan dan u uredu.

Ove godine svi fanovi rock i žanrovski povezane glazbe mogu dati svoj glas jednom od 20 nominiranih izvođača, a najsretniji će biti nagrađeni izuzetno vrijednim glazbenim poklonima iz Bowers&Wilkins asortimama. Za Iskonovu nagradu publike nominirani su:
Bad Daughter, Barbara Munjas, Chui, Darko Rundek & Ekipa, Detour, Djeca!, Edo Maajka, Eliot Alma, Eni Jurišić & Matija Cvek, Ether, Hladno Pivo, Hram, Ivan Grobenski, J. R. August, Mary May, Miach, Pips, Chips & Videoclips, Porto Morto, ST!LLNESS i Tidal Pull.
Glasovati se može jednom dnevno do 1.2.2023. godine, a pobjednik će biti proglašen na dodjeli Rock&OFF nagrada u Tvornici kulture 3.2.2023. godine.
https://www.iskon.hr/Rock-Off

"Najbolji tulum u gradu" odnosno centralna dodjela nagrada Rock&Off održat će se 3. veljače u zagrebačkoj Tvornici kulture.

Sve novosti i aktualnosti nagrade pratite na službenoj web stranici www.rockoff.hr ili na Rock&Off Facebook stranici. Pokretač nagrade je Hrvatsko društvo skladatelja, a koproducenti su Tvornica kulture i Unison, uz Iskon kao glavnog sponzora.