Petak, 19 Srpanj 2013 15:10

Uz pjesmu i ples prezentirani i tradicijski zanati

Ocijeni sadržaj
(11 glasova)

6. TRADICIONALNA PRIREDBA „SLOVACI SLOVACIMA“ U ZELENOJ LAGUNI - 

 RAJSAVAC - Matica slovačka „Kukučin Kuntarić“ iz Jakšića i ove je godine organizirala po 6. puta tradicionalnu priredbu „Slovaci Slovacima“ koja je okupila nekoliko slovačkih matica iz susjednih županija. Ove godine smotra je organizirana u „Zelenoj laguni“ prostoru uz ribnjake ŠRD Rajsavac, koji su odmah svi prozvali raj na zemlji. Prirodni i za ovu smotru uređeni amfiteatar bio je odlično uklapanje u prirodu s pozornicom odmah uz vodu ribnjaka. Smotri je nazočio zamjenik župana za gospodarstvo Željko Jakopović a otvorio ju je načelnik općine Jakšić Ivica Kovačević. Smotra je organizirana pod pokroviteljstvom Savjeta za nacionalne manjine RH i Ureda za iseljene Slovake SR uz pomoć Požeško-slavonske županije, općine Jakšić, te ostale gradove i općine naše županije.IMG 5838

 Smotra plesa i pjesme bila je obogaćena i zanimljivom likovnom kolonijom na kojoj su sudjelovali likovnjaci iz Slovačke, Bačkog Petrovca u Vojvodini i iz Hrvatske, a organizirana je po 2. puta. U sklopu kolonije radili su ne samo slikari već i pravi majstori starih zanata od „drotara“ do pletilje čipki iz Prievidza iz Slovačke.

 - Na ovaj se način tradicionalno izrađivala čipka u našim krajevima. Naravno i danas se ona tako radi no sada više izrađujemo različite ukrase i slično kao modni dodatak. Na taj način ovaj tradicijski folklor uspijevamo približiti i mladima koji rado koriste te detalje u svakodnevnom oblačenju - ističe Kristina Podmanicka  dodajući kako zahvaljujući čipkanim uradcima od srebrnih ili zlatnih niti konca prisutna na mnogim izložbama i smotrama diljem Europe.

Svoje znanje i umijeće u izradi ukrasa od žice pokazali su i „drotari“ članovi Matice Slovačke iz Našica. Pojašnjavajući kako je upravo drotarstvo najstariji slovački obrt koji je nastao iz potrebe popravljanja različitih uporabnim predmeta, predsjednik našičke matice Branko Prišć ističe kako upravo ovakva zajednička druženja i smotre na kojima se Slovaci druže ali i razmjenjuju IMG 5844iskustva pridonose da se očuva tradicija i običaji Slovaka.

 - Na području Požeško-slavonske županije ima dosta Slovaka i upravo je ova priredba za mnoge od njih jedinstvena prilika da čuju i uživaju u jeziku, pjesmi i plesu. Zato matice koje kod nas dolaze imaju priliku da prezentiraju malo dulji program. Uz članove Češke besede iz Kaptola te domaću Slavoniju iz Jakšića u goste smo pozvali Iločane, Našičane, ali i članove matica Josipovca tako da je svatko mogao prezentirati nešto zanimljivo - rekao je predsjednik Matice slovačke „Kukučin Kuntarić“ iz Jakšića Pavao Treger, dodajući kako punu potporu u svom radu matica ima od općine Jakšić što je članovima matice omogućilo i da odlaze u goste u Slovačku.

 Zahvaljujući zalaganju matice u osnovnoj školi u Jakšiću uči se Slovački jezik, a od jeseni će to moći i gimnazijalci u Požegi.