Subota, 20 Svibanj 2023 12:45

Predstavljena knjiga "Etnografija Hrvata katolika u Humnini od početka 17. do kraja 20. stoljeća" Stojana Raguža Gunjinovća

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

POŽEGA - U organizaciji Gradske knjižnice Požega Ogranka Matice Hrvatska Požega u Dvorani svjetlosti održano je predstavljanje zanimljive knjige "Etnografija Hrvata katolika u Humnini od početka 17. do kraja 20. stoljeća" autora Požežanina Stojana Raguža Gunjinovća predstavljena je požeškoj i široj javnosti u petak 19. 5. 2023. godine. Auto knjige Stojan Raguž rodio se 28. veljače 1936. godine u Kruševu kod Stoca. Osnovno je školovanje završio u rodnom Kruševu. U Sarajevu na Ilidži završava Šumarsku tehničku školu. Poslije dosalja u Požegu, a cijeli radni vijek radio je u pleterničkom Oropletu. Još od 1981. počinje razmišljati o izradi obiteljskoga stabla svojih Raguža kako bi odao počast svojim predcima. To je u svojim knjigama i učinio što potvrđuje i predstavljena knjiga. Knjiga "Etnografija Hrvata katolika u Humnini od početka 17. do kraja 20. stoljeća" tematski je sveobuhvatna. Opisuje život ljudi, njihovu tradiciju, običaje, svakodnevicu, posebne događaje vezane uz pojedinca i cijelu zajednicu. U njoj se isprepliću i etnografski i sociološki i ekonomski elementi. Izvrstan je spomenik jednoga zaboravljenoga vremena i prilika svima, i starijima i mlađima, da se upoznaju s tradicijom, običajima i životom opisanoga kraja.

Predstavljanje je započelo pozdravnim govorima, u ime Požeško-slavonske županije zamjenik županice Ferdinand Troha, a u ime Ogranka Matice hrvatske u Požegi Anita Katić, predsjednica Ogranka, koja je i moderirala samo predstavljanje.

Prvi je o knjizi govorio dr. sc. Jakša Raguž, povjesničar s Hrvatskoga instituta za povijest u Zagrebu, koji je nazočne upoznao sa strukturom knjige rekavši ponešto o svakom od njezina tri sastavna dijela. Posebno se osvrnuo na prikaz gospodarstva i gospodarenja na primjeru obrade vune i izrade tkanina istaknuvši kako je autor u knjizi pomno opisivao svaku sitnicu, svaki predmet, svaku radnju, ne uzimajući zdravo za gotovo kako će budući čitatelji znati o čemu govori, nego ih je u svojem tekstu odmah sa svime precizno upoznao.

Sljedeći je o knjizi govorio mr. sc. Mario Raguž, književnik i urednik religioznoga programa HRT-a. Istaknuo je etnološku vrijednost knjige te se osvrnuo na poseban stil pisanja autora koji je oblikovao tekst koji nije ni znanstvena rasprava ni pučko kazivanje, a pomalo je i jedno i drugo.

Knjigu predstavio i mr. sc. Josip Krpeljević, župnik in solidum u župi sv. Terezije Avilske u Požegi koji se posebno osvrnuo na kulturološku i duhovnu vrijednost knjige i čestitao autoru na njegovu predanu i ustrajnu radu.

Tijekom promocije posjetitelji su mogli uživati i u dvije prekrasne glazbene izvedbe učenika Glazbene škole Požega. Morena Dragun, učenica prvoga razreda, izvela je na gitari skladbu Lea Brouwera Undia de noviembre. Njezin je mentor Antun Markulić. Gabriel Mažuran učenik četvrtoga razreda izveo je djelo  F. Mompoua Danza y Cancionop 6. Njegova je mentorica Emilija Navratil.

Predstavljanje je završilo ugodnim razgovorom svih sudionika.