Petak, 26 Svibanj 2023 14:14

Održan je prvi Festival jednominutne priče u Hrvatskoj

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

POŽEGA - Jednominutna priča dosad je nepoznata forma, a inicijativa za pokretanjem Festivala jednominutne priče rodila se u okviru uspješne suradnje Gradske knjižnice Požega s organizatorima poznatog Hrvatskog festivala jednominutnih filmova. Za potrebe realizacije ideje da se forma od jedne minute primijeni na književni tekst, djelatnici Knjižnice osmislili su definiciju jednominutne priče kao kratkog proznog teksta koji se može pročitati u jednoj minuti, a podrazumijeva dužinu teksta od maksimalno 850 znakova s prazninama.

Nova literarna forma autore je stavila pred izazov da vještom upotrebom malog broja riječi ispričaju cjelovite priče.

„Na ugodno iznenađenje organizatora, literarni natječaj Jednominutna priča naišao je na velik odaziv, daleko iznad očekivanog s obzirom na to da se, uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, provodi prvu godinu. Koliko je ta kratka literarna forma bila poticajna za književno stvaralaštvo, najbolje potvrđuje podatak o 214 autora koji su se okušali u pisanju s ukupno 401 prijavljenom pričom.“ – rekla je Bernarda Pirović, predsjednica Prosudbenog povjerenstva i voditeljica Odjela književnosti Gradske knjižnice Požega.

Na Galeriji svjetlosti Gradske knjižnice Požega predstavljeno je 15 najbolje ocijenjenih priča prema izboru Prosudbenog povjerenstva literarnog natječaja Jednominutna priča. Tom je prigodom održano i svečano proglašenje pobjednika te uručenje nagrada prisutnim autorima. Publika je tako imala priliku čuti sve priče, a neke će od njih su čitali sami autori, među kojima su i poznati književnici.

Među prijavama na natječaj, koje su dolazile iz svih krajeva Hrvatske, našle su se one poznatih književnika dugo prisutnih na književnoj sceni i dobro poznatih zaljubljenika u pisanu riječ, onih koji su na svojim književnim početcima i tek se probijaju u tom svijetu te onih koji se pisanjem ne bave profesionalno.

Osim prvonagrađene priče Osamsto pedeset znakova koji život znače Ivane Bodrožić, publika je na Festivalu imala priliku čuti i ostalih 14 nagrađenih priča autora Edija Matića, Sanje Hađine, Aleksandra Gucunskog, Vesne Barišić, Tamare Bakran, Denisa i Anite Peričić, Ivane Grbeše, Hane Marić, Milice Tomljenović, Natalije Demirović, Marije Čokrlić, Denisa Vidovića i Lare Vrsalović.

„Kad smo mi iz Filmskog kluba dobili ideju za Jednominutnom pričom, nisam uopće sumnjao gdje treba pronaći partnera i nekoga tko to može organizirati. S Gradskom knjižnicom surađujemo u filmskim programima, a posebno mi je drago da smo krenuli i u ovu priču. Ideja je bila da brendiramo Požegu kao grad filmskih i ostalih programa od minute. Tko zna što će tu još biti, možda će ovaj Festival postati međunarodni pa će od iduće godine biti i na engleskom jeziku, svaka mogućnost postoji. Zahvaljujem se Knjižnici na suradnji i nadam se da ćemo nastaviti s ovim Festivalom.“ – rekao je prof. Željko Balog.

„Kad je meni moj bivši profesor Balog došao s ovom idejom, za koju veli da se rodila u Filmskom klubu, meni su oči odmah ispale od oduševljenja. Bila sam uvjerena da to neće sigurno biti priča od jedne minute već da će biti duža od toga i nešto posebno. Kao što je Bernarda rekla na početku, mislili smo da će biti nešto od ovoga, ali da će biti ovako kako je – nismo mogli očekivati i izrazito smo na to ponosni. Hvala na inicijativi, što bi drugo Knjižnica trebala biti nego mjesto gdje se ovakve ideje realiziraju i organiziraju. Sigurna sam da ovo neće biti trajanje od jedne minute već da je ovo jedan od mnogih Festivala jednominutne priče koji nas očekuju. S obzirom na broj i kvalitetu priča koje smo dobili ove godine, to je još samo dodatna potvrda. Zahvaljujem se svima na sudjelovanju i čestitam nagrađenima, hvala što ste došli u našu Požegu i našu Knjižnicu.“ – rekla je Aleksandra Šutalo, ravnateljica Gradske knjižnice Požega, dodavši kako je nastojati od svih jednominutnih priča stvoriti jednu zbirku, kako bi ih se sačuvalo od zaborava.

Izvor: rva.hr