Utorak, 20 Lipanj 2023 09:24

Održani "Halštatski dani" u Kaptolu sa kneževskom svitom i ratnicima iz Novog Mesta

Ocijeni sadržaj
(12 glasova)

KAPTOL - “Halštatski dani – starije željezno doba u Zlatnoj dolini” dvodnevna je manifestacija u sklopu obilježavanja Dana Općine Kaptol. Uz brojne tematske radionice i pohod turističkom stazom Putevima ratnika, ove godine poseban kolorit dala je “kneževska svita” iz Slovenije.

85fe60102d31d677a386909e1cdda4e1 3 XL

 

Festival koji popularizira arheologiju kao znanost te Kaptol kao arheološki lokalitet otvoren je 17. lipnja stručnim predavanjima te izložbom “Virtualni arheološki krajolici Podunavlja – Željezno doba u digitalnom svijetu”, a nastavio se nizom kreativnih i poučnih radionica i kušaonica za sve uzraste koje su zajedno organizirali TZ Zlatni Papuk, Odsjek za arheologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Institut za arheologiju iz Zagreba, Arheološki muzej u Zagrebu i posebni gosti, predstavnici Dolenjskog muzeja iz Novog mesta sa glumačkom skupinom koja je izvela kostimiranu predstavu “Kneževska svita iz Novog mesta”.

Održane su radionice spravljanja halštatske hrane, kožnih narukvica, tekstila, lončarskog posuđa, a najmlađi su se mogli okušati kao mali arheolozi. Uz radionice, organiziran je pohod turističkom stazom Putevima ratnika – starije željezno doba u Zlatnoj dolini koja prati pretpovijesni put iz današnjeg sela Kaptol prema svjetski prepoznatljivom arheološkom nalazištu Kaptol-Gradci.

85fe60102d31d677a386909e1cdda4e1 5 XL

Svoje zadovoljstvo sadržajno bogatim festivalom nije krio ni načelnik Općine Kaptol Mile Pavičić.  - Halštatski dani već tradicionalna manifestacija u sklopu “Dana Općine Kaptol”, a inače je ovo peti po redu festival posvećen ovoj temi. Drago mi je što su ovogodišnju manifestaciju novom dimenzijom obogatili gosti iz Slovenije. Priča je to koju moramo i dalje razvijati, proširivati sadržaje i granice suradnje s drugim regijama koje njeguju halštatsku kulturu.Drago mi je stoga što su ovogodišnju manifestaciju novom dimenzijom obogatili gosti iz Slovenije jer tu je još puno neiskorištenog potencijala koji je pravi poticaj za budućnost..

Zamjenik županice Ferdinand Troha kazao je kako popularizacijom arheologije i znanosti u Kaptolu pridonosimo znanstvenoistraživačkom te turističkom razvoju županije.

Fotografije: slavonski.hr