Petak, 23 Lipanj 2023 13:09

Požežanki Lani Derkač tiskana knjiga na albanskom jeziku, a zastupljena je u tri svjetske pjesničke antologije

Ocijeni sadržaj
(12 glasova)

U Prištini je iz tiska izašla zbirka pjesama Lane Derkač „Hoteli i tëvdekurve“ (Hotel za mrtve). Knjigu je na albanski prevela Fatmire Duraku. Objavila ju je nakladnička kuća FAD. Zajedno s ovom knjigom, tiskane su knjige još triju hrvatskih autora, a to su Davor Šalat, Diana Burazer i Nikola Đuretić. Knjige će se naći na tržištu Kosova, Albanije, Crne Gore i Sjeverne Makedonije, a njihovoj realizaciji pomoglo je i Ministarstvo kulture i medija RH.

343925379 1868609750190725 3492738707853259004 n

 Pjesme Lane Derkač zastupljene su i u trima inozemnim pjesničkim antologijama. U Nepalu ova požeška spisateljica uvrštena jeu antologiju svjetske poezije pod nazivom "Madness". Antologija obuhvaća poeziju o ludilu današnjice koje potiče ratove, izbjeglištva, klimatske promjene, katastrofe… Uredio ju je Keshab Sigdeliz Katmandua, a knjiga donosi pjesme 297 pjesnika iz 101 zemlje. U antologiji su pjesme nekih od najpoznatijih svjetskih pisaca kao što su Wole Soyinka, K. Satchidanandan, Amir Or, Fernando Rendón i drugi.

Lana Derkač ušla je i u antologiju „The Mist“, objavljenu u Indoneziji, koju je uredila Rini Valentina. Knjiga sadrži pjesme o magli, a i između njenih korica su pjesme iz brojnih zemalja.

Treća antologija „Simphony of Words“ objavljena je u Indiji, bavi se različitim temama, a uredili su je Shrawan Kumar i Sweta Kumari. I u njoj se mogu naći poetski glasovi s najrazličitijih dijelova planeta.