Utorak, 13 Kolovoz 2013 11:08

Nastupili Ramci iz Pleternice i Svilenka iz Buka

Ocijeni sadržaj
(17 glasova)

MEĐUNARODNA SMOTRA FOLKLORA U TIHALJINI (BOSNA I HERCEGOVINA) -

TIHALJINA (BiH) – Na međunarodnoj smotri folklora koja se održavala u hercegovačkom mjestu Tihaljina nastupila su dva folklorna društva iz našeg kraja KUD Zavičajna udruga Rama iz Pleternice i KUD Svilenka iz Buka s 46 članova folklora i tamburaša. Rezultat je to nedavno sklopljenog prijateljstva, kada su folkloraši iz Tihaljine gostovali u Pleternici na smotri Starih običaja koje organiziraju pleternički Ramci, i oduševili sve gledatelje svojim lindžom. Iako su osnovani tek prije dvije godine folkloraši iz Tihaljine puni entuzijazma ozbiljno su krenuli i u kratkom vremenu formirali nekoliko sekcija od mladih do odraslih folkloraša, te na gostovanjima stekli prava prijateljstva s folklornim društvima u BiH i Hrvatskoj. Stoga su na svojoj smotri osim društava iz BiH imali i pet društava iz Hrvatske.IMG 6182

Smotra 2. Tihaljinsko silo je započela svečanim mimohodom kroz mjesto do crkve gdje je za sve folkloraše održana sv. misa, a nakon toga su svi zajedno s članovima Generalskog zbora i mještanima Tihaljine i okolnih sela položili vijence na centralni spomenik u Tihaljini koji je podignut za sve stradale iz tog kraja u prošlim ratovima. Povijesni pregled događanja i stradanja ljudi iz Tihaljine iznio je Anđelko Mijatović.

Na smotri su uz nekoliko nastupa KUD-a Tihaljina s dječjim i odraslim folklorom, nastupili KUD Mostar, HKUD Brotnjo iz Čitluka, KUD Zora iz Struge Gorica kod Čapljine, HKUD Hercegovac iz Širokog Brijega, KUD Jadro iz Solina, Klapa Balatura iz Solina, KUD Primorski Dolac iz Šibensko-kninske županije, te naši KUD Zavičajna udruga Rama iz Pleternice koji su izveli splet pjesama i plesova iz Ramske doline i KUD Svilenka iz Buka koji su uz tamburaše izveli nekoliko veselih slavonskih pjesama i plesova.

Drugog dana gostovanja u Hercegovini svi su posjetili Međugorje, pohodili brdo ukazanja i prisustvovali sv. misi u Svetištu kraljice mira. Nakon toga poslije podne posjetili su Ramsku dolinu, obišli Ramsko jezero, Svetište na Ščitu, tamošnji muzej u kojemu se na tri etaže postavljene scene iz svih životnih običaja, zanata i izrade narodnih rukotvorina, te izložena sva flora i fauna IMG 6196Ramskog kraja, prije potapanja doline. Uz odličnog voditelja Juru Vidakušića koji je prezentirao svoj kraj, na kraju dana vruća janjetina na Ščitu svima je dobro prijala.