Ponedjeljak, 21 Kolovoz 2023 09:39

Održana vesela i živa 27. Smotra folklora „Bekteški susreti“ u Bektežu

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

BEKTEŽ – Lijepo ljetno poslijepodne u Bektežu upotpunili su i 27. Bekteški susreti, smotra folklora koja je okupila osam pjevačkih i folklornih skupina koje su prikazale ljepotu pjesme, plesa i baštine svoga kraja. Duga je to tradicija koje ovo društvo održava, bilježi Bektež na folklornoj i baštinskoj karti, no svakako zahvaljujući velikoj ljubavi članova KUD-a Bektež, a posebno dugogodišnjeg predsjednika društva Duška Bijelića.

To su svakako istakli i u svom obraćanju ispred pokrovitelja Bekteških susreta, savjetnik gradonačelnika grada Kutjeva Ivica Malnar i zamjenik županice požeško-slavonske Ferdinand Troha, čestitali na upornosti, zaželjeli dugi nastavak ove smotre folklora i najavili podršku institucija i nadalje.

Nakon otvaranja domaćina s dvije a'capela pjesme uslijedio je program u kojem su sudjelovali: HKUD „Podgorčani“ iz Podgorača, a kako je najavila voditeljica Anita Katić, došle sve Podgorčanke, ženske članice pjevačke skupine, HKUD „Paklenica“ iz Paklenice kraj Novske koji su izveli splet plesova svoga kraja, HKUD „Nard“ iz Narda kraj Valpova koji su nastupili po prvi puta u Bektežu, Prva pjevačka konjica iz Županje koju je zapravo predstavio jedan član izvodeći folklornu glazbu na diplama, fruli i gajdama, HKUD „Izvor“ iz Donje Motičine, koji su odličnom izvedbom spleta pjesme i plesa opravdali dugo čitanje voditeljice sa 50-tak mjesta u Europi i drugim kontinentima gdje su sve gostovali i pronosili ime i baštinu svoga kraja, PPS „Veseli Slatinčani“ iz Starog Slatinika koji su također prikazali pjesme i ples svoga kraja. Za kraj su velike prijateljice Bektežana, Ženska pjevačka skupina „Drumarice“ iz Brodskog Stupnika otpjevale nekoliko uspješnica domaće glazbe.

Kao uvijek pravi domaćini članovi KUD „Bektež“ priredili su svečanu večeru u Društvenom domu, koja naravno nije mogla započeti dok se ne otpleše kukunješće i taraban. Bektežani su poznati po odličnim kolačima, najmanje deset i više vrsta, ali i velikom i dekoriranom stolu sa voćem, koji je postao zaštitni znak KUD-a Bektež.