Ponedjeljak, 28 Kolovoz 2023 08:16

“Naši korijeni” uz Češku besedu Bjeliševac prikazali kulturu i običaje nekoliko starih naroda

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

BJELIŠEVAC - Udruga Češka beseda iz Bjeliševca nositelj je svih kulturnih i društvenih događanja u svom selu, pa je tako sa svojom priredbom “Naši korijeni” koju održavaju niz godina, osim češke pjesme i kulture ovaj puta prikazala i kulturu, pjesmu i običaje nekoliko starih eurospkih naroda ali i izvan europskih naroda. Sve to su organizirali u suradnju s volonterima iz Eko Centra u Latinovcu.

Bjeliševac je naselje na području grada Kutjeva koje je naseljeno uglavnom stanovnicima češkog porijekla koji su se u ove krajeve doselili krajem 19. stoljeća, uglavnom iz češke pokrajine Valaške. Nekada je u Bjeliševcu živjelo 205 stanovnika, no s vremenom se to smanjilo na današnjih 80-tak stanovnika. Dosta ih živi u okolnim selima, koji su otišli bilo ženidbom, bilo udajom, u gradu Požegi i širom Požeštine, ali i cijele Hrvatske, a imaju nekoliko obitelji i u inozemstvu. No, društvo čuva svoje korijene i porijeklo, pa je uspostavilo ovu priredbu, smotru "Naši korijeni" na koje osim čeških društava poziva i druge skupine nacionalnih manjina i doseljenih stanovnika u ove krajeve. Ova smotra financirana je sredstvima Savjeta za nacionalne manjine RH i grada Kutjeva.

Sve sudionike smotre pozdravila je predsjednica Češke besede Bjeliševac Alenka Hruška, te izaslanik gradonačelnika grada Kutjeva, savjetnik Ivica Ribičić, koji su pomogli održavanje ove smotre i kao pokrovitelji. Odmah na početku su svoj program kao domaćini izveli članovi Mješovitog pjevačkog zbora Češka beseda Bjeliševac, a zatim i Muški pjevački zbor besede a sve uz pratnju harmonike Gorana Hruške.

Nastupili su svi volonteri Etno Centra Latinovac kojih je bilo iz Italije, Španjolske, Ukrajine iz Europe te Indije i Iraka iz izvaneuropskih država, sve predstavnici starih naroda. Oni su se prvo predstavili na svom jeziku, a svi posjetitelji su pogađali iz koje države dolaze. Uslijedio je kviz u kojemu su predstavnici pojedinih država postavljali pitanja a posjetitelji podijeljeni u ekipe su pogađali odgovore iz povijesti, kulture, znanosti, sporta o pojedinoj zemlji. Nako uspješnog kviza koji je zainteresirao sve posjetitelje, volonteri su pjevali svoje poznate pjesme iz država iz kojih dolaze.

Domaćini su uz slane i slatke grickalice i osvježavajuće piće, jer je bilo prilično toplo vrijeme, kuhali mlade kukuruze i na kraju pripremili roštilj.