Srijeda, 06 Rujan 2023 09:38

Posjet Ansambla Jiskra iz Češke Republike Požegi i nastup na Zlatnim žicama Slavonije

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

U sklopu folklornog programa festivala „Zlatne žice Slavonije“, koji je i ove godine bio međunarodnog karaktera, predstavio se ansambl „Jiskra“ iz Plzena u Češkoj Republici.

Ovaj poznati Češki ansambl stigao je u Požegu već u srijedu te su sve do subote sudjelovali u različitim programima, kako u samom gradu Požega, tako i u okolnim mjestima i gradovima. U srijedu, 30. kolovoza i četvrtak 31. kolovoza, ansambl su ugostile Češke besede iz Kaptola i Bjeliševca, uz pomoć i organizaciju Općine Kaptol i Grada Kutjeva. Bila je to izvrsna prilika da se naša domaća češka nacionalna manjima poveže i uživa u bogatom programu koji je ansambl „Jiskra“ za njih pripremio.

Ovogodišnji inkluzivni programi festivala Zlatne žice Slavonije pružili su priliku onima koji nisu mogli biti na Trgu Svetog Trojstva da osjete dio festivalskog ugođaja. Ansambl „Jiskra“ je donio festivalsku priču i u požeški Dom za starije i nemoćne osobe, Dječji vrtić Požega i po prvi puta folklorni program u prekrasnu dvoranu Kaznionice Požega.

Centralni dio Festivala, svečani mimohod i nastup u programu Folklorni motivi, koji su održani u petak, 1. rujna, gostujući ansambl odradio je puna srca te zaradio gromoglasan pljesak od mnogobrojne publike na Trgu Svetog Trojstva.

Ovo je bio uzvratni posjet dva festivalska grada jer je u mjesecu lipnju Folklorni ansambl „Požega“ branio naše boje na Međunarodnom folklornom festivalu u Plzenu.

zlatne zice