Nedjelja, 29 Listopad 2023 10:04

Stručni skup povodom "Dvjestote obljetnica rođenja Ivana Filipovića"

Ocijeni sadržaj
(11 glasova)

POŽEGA - Godine 2023. navršavaju se puna dva stoljeća od rođenja jednoga od najpoznatijih hrvatskih učitelja, pedagoga i organizatora hrvatskoga učiteljstva i školstva 19. stoljeća, Ivana Filipovića. Tim povodom, Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje, organizirao je stručni skup namijenjen knjižničarima, a domaćin mu je Gradska knjižnica Požega.

DSC 1112Na otvorenju skupa prigodnim riječima obratili su se gradonačelnik Požege dr.sc. Željko Glavić, dr.sc. Snježana Dubovicki s Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišta u Osijeku, Adela Granić, savjetnica u Agenciji za odgoj i obrazovane i Aleksandra Šutalo, ravnateljica Gradske knjižnice Požega.

- Danas nas je u Požegi, u svojoj 200. obljetnici rođenja, okupio Ivan Filipović. On je možda na neki način i jedan od domaćina ovoga skupa, jer njegove veze s požeškom knjižnicom, današnjom Gradskom knjižnicom, u tih devet godina dok je živio i radio u Požegi, bile su toliko tijesne pa je iznimno značajna njegova uloga, kao i doprinos razvoju knjižnice u to doba. Današnja knjižnica, koja je na neki način sljednik knjižnice iz njegova doba, doista ga može smatrati svojim. Ivan Filipović je došao u Požegu 1954. godine, u tom periodu napravio je puno za školstvo, ne samo ovdje, a Požega mu se na neki način simbolično odužila u godini kada je odlazio, proglasivši ga počasnim članom Požeške županije. Znanstveni i stručni radovi koje ćete prezentirati na ovom skupu i spoznaje iz tih radova također će na neki način, kao što je i sam Ivan Filipović, postati dio požeške povijesti. Zahvaljujem organizatorima što ste izabrali Požegu, želim vam da se osjećate ugodno te da ponesete lijepe uspomene iz našega grada. – rekao je gradonačelnik dr.sc. Željko Glavić.

Životni put Ivana Filipovića kreće iz njegovoga rodnoga mjesta Velike Kopanice, preko Vinkovaca, Srijemske Mitrovice, Nove Gradiške, Požege i Zagreba, čime je zadužio cijelu Slavoniju, ali i Hrvatsku na čelu s nastavnicima sveukupne odgojno-obrazovne vertikale da mu daju poseban značaj s različitih pedagoško-didaktičkih, povijesnih, odgojno-obrazovnih, književnih i pjesničkih perspektiva. O njegovoj ulozi i važnosti u požeškom kraju govorili su prof.dr.sc. Emerik Munjiza i Dijana Klarić, dok je predavanje na temu „Ivan Filipović – Knjiga i književnost kao polazište odgoja i obrazovanja“. O promociji obrazovne i kulturne usluge knjižnica u kontekstu Filipovića govorila je dr.sc. Zvjezdana Penava Brekalo s Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišta u Osijeku, dok je ravnateljica Gradske knjižnice Požega Aleksandra Šutalo održala predavanje na temu narodnih knjižnica kao podrške odgoju, obrazovanju i cjeloživotnom učenju.

Bila je to prilika i za promociju znanstvene monografije o Ivanu Filipoviću, autora izv. prof. dr. sc. Emerika Munjiza i izv. prof. dr. sc. Snježane Dubovicki, a otvorena je i izložba prikupljene arhivske građe te studentskih i učeničkih likovnih i literarnih radova na temu Ivana Filipovića.

Cilj simpozija bio je pružiti mogućnost knjižničarima i stručnjacima iz različitih područja propitivanje navedenih izazova te s ostalim sudionicima podijeliti svoje teorijsko znanje, rezultate istraživanja i primjere iz prakse.