Četvrtak, 19 Siječanj 2012 00:35

Nagrada za zbirku «Suze i zvijezde»

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

JUBILARNI 10. DANI DOBRIŠE CESARIĆA  -

POŽEGA – I ovogodišnji jubilarni 10. Dani Dobriše Cesarića završili su pjesničkom večeri, na kojoj su ovoga puta svoje pjesme čitali do sada nagrađivani pjesnici u prošlih devet godina. Tako smo mogli ponovno na daskama Gradskog kazališta Požega čuti pjesme Romea Mihaljevića, Ružice Cindori, Tomice Bajsića, Borbena Vladovića, Andrijane Kos Lajtman, te pjesme Mirka Ćurića, Bogdana Mesingera i Gorana Rema. O značaju Dana Dobriše Cesarića za pjesništvo, te hrvatsku kulturu, koji i grad Požegu podižu na tom polju govorio je Božidar Petrač, predsjednik Društva hrvatskih književnika, te Mirko Ćurić, predsjednik Ogranka slavonsko-baranjsko-srijemskog.

 

cesaric1Na ovogodišnji natječaj za neobjavljenu pjesničku zbirku stiglo je stotinjak radova, a povjerenstvo za odabir najboljom je proglasilo zbirku „Suze i zvijezde“ Ivana Goluba. Obrazloženje o odluci izrekao je predsjednik povjerenstva Goran Rem. 

Nagradu Ivanu Golubu uručio je požeški gradonačelnik Zdravko Ronko, istakavši tom prilikom da smo u ovih deset godina dali mnogo toga kulturi, Požegi, Slavoniji i Hrvatskoj, a uskoro ćemo davati svoj doprinos i Europi.

cesaric3

Ivan Golub u svojoj zahvali za nagradu prisjetio se svoga susreta s pjesnikom Dobrišom Cesarićem, ali i sna koji si cijeli dan nije mogao protumačiti, a na kraju dana dobio je veselu obavijest da je upravo on dobio nagradu Dobriša Cesarić za neobjavljenu zbirku. – Suze su doista Jakovljeve ljestve do zvijezda – rekao je na kraju Ivan Golub, svećenik, teolog, povjesničar kulture, profesor emeritus i pjesnik.

Na kraju svečanosti gostima su se predstavili koncertom „Zvjezdani trenutci“ sopranistica Danijela Pintarić, tenor Tvrtko Stipić, uz glazbenu pratnju Alena Kovačevića, Zvjezdana Marjanovića, Saše Botičkog i Antuna Adžića izvevši niz opernih arija i popularnih pjesama. Predstavila se i mlada studentica glazbe, kantautorica Dina Rizvić.