Srijeda, 15 Veljača 2012 11:05

Tatjana Kostanjević: Terpsihore

Ocijeni sadržaj
(11 glasova)

GRADSKI MUZEJ POŽEGA – IZLOŽBA POŽEŠKE KIPARICE  -

POŽEGA – Prvi puta akademska kiparica Tatjana Kostanjević predstavila se požeškoj publici, mada ne potpuno nepoznata Požežanima, koji ju znaju po skulpturi Sara Babin Vir, bisti Matka Peića na njegovom trgu. Tatjana Kostanjević odnedavno je i stanovnica Požege, grada u kojemu je provodila svoje mlade dane, grada za kojega je napravila neka djela i u kojega se polako zaljubila, pa na kraju došla i živjeti u njemu. Ne samo živjeti nego stvarati. Otvara i Likovnu radionicu za djecu i mlade.P2154822

Tatjana Kostanjević završava studij kiparstva na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, prvi puta se predstavila kulturnoj sceni svojom izložbom 1986. godine u Poreču. Prvom javnom skulpturom, spomen pločom Odonu von Horvathu predstavila se javnosti 1996. godine. Od tada radi puno javnih skulptura i spomenika. Stručna hrvatska likovna kritika prepoznala ju je i istakla 1999. godine, a posebno ističu njenu uspješnost u prikazu pokreta u skulpturi.

Taj pokret u skulpturi uspješno je predstavila i Požežanima sa svojim skulpturama Tepsihore, boginje i zaštitnice plesa i glazbe, grčke muze koja nadahnjuje umjetnike. Ova zaštitnica plesa povezuje kiparičin skulptorski rad na temu ljudskog tijela u pokretu s njom samom, kao poznavateljicom baleta. Kiparica stvara slobodnu igru u krugu u kojemu je ona sama, kao stvarateljica glazba tijela.

P2154837Izložbu je otvorio Stjepan Mesić, bivši predsjednik RH, uz nazočnost gradonačelnika Zdravka Ronka, koji je napisao i uvod za katalog. Izložbu građani Požege mogu pogledati do 22.veljače.