Utorak, 27 Siječanj 2015 23:08

Požeški muzej s izložbom „Vezene ponjave“

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

NAJAVLJENA NOĆ MUZEJA POSVEĆENA NIKOLI TESLI -

POŽEGA – U okviru 10. hrvatske Noći muzeja koja je posvećena Nikoli Tesli požeški Gradski muzej je pripremio sedmosatni raznoliki program pod nazivom „A sve je počelo prije struje... ljubav, erotika i seksualnost u umjetnosti i narodnim običajima“. Cijeli program bit će dostupan za posjetitelje 30. siječnja u petak od 18 sati u prostorima Gradskog muzeja.

Tema počiva na svjetski poznatoj izložbi vezenih ponjava brodskog Posavlja, „Vezene ponjave – dvoje leglo, troje osvanilo“ koja osim svojekustosica Dubravka Matoković posebno upečatljive likovnosti, u neuobičajenim motivima donosi i prenešeno značenje plodnosti mladog bračnog para – rekla je Maja Žebčević Marić, ravnateljica muzeja te pozvala Požežane da dođu već od 18 sati kada počinje svečano otvorenje Noći muzeja i Nikola Tesla uživo. U multimedijalnoj dvorani postavljena je prigodna izložba „Intima u umjetničkim djelima“ i projekcija dokumentarnog filma Erotika u Kraljevićevim djelima i namijenjena je samo odrasloj publici.

Na večer od 22 sata održat će se projekcija animiranog filma Zlatka Boureka „Bećarac“, a natpjevavat će se s bećarcima iz zbirke Razigrani doro članovi GKUD Požega i KUD Požeška dolina. Od 23 sata u programu je „Ljubav, seksualnost i erotika u umjetnosti i narodnim običajima, a sve će završiti afterpartyem i s Trio corde i Najljepšim ljubavnim pjesmama.

Centralni dio bit će svakako etnografska izložba „Vezene ponjave – dvoje leglo, troje osvanilo“ te radionice na temu izrade ponjava koje kreću od 18,15 sati.

- Na izložbi će biti prezentirani vuneni prekrivači – krpane ponjave, najstarija i najvrednija građa Etnografskog odjela Muzeja Brodskog Posavlja. Ove vezene ponjave, odnosno šareni pokrivači geometrijskih, biljnih, zoomorfnih I antropomorfnih motiva predstavljaju jedinstvenu pojavu u tradicijskom narodnom stvaralaštvu Hrvatske. Izvezene simboličkim motivima plodnosti, sreće i zaštite od uroka, prekrivale su krevete mladenaca u prvoj bračnoj noći, kao i u prvim godinama braka, te su kao takve bile neizostavni dio svadbenih običaja. Prvi put su predstavljene javnosti prije 16 godina izložbom pod nazivom “Dvoje leglo – troje osvanilo”, koja je obišla gradove Hrvatske, ali i gradove izvan nje, poput Budimpešte (Mađarska), Buenos Airesa (Argentina), Santiaga (des Chile (Čile), Pertha (Australija).

Vezene ponjaveKrpane ponjave su u podlozi otkane jednobojnom vunom, sastavljene iz tri ili četiri dijela, na kojoj se potom vezlo raznobojnom vunom. Izrađivale su se isključivo u okolici Slavonskog Broda krajem 19. i početkom 20. stoljeća. Datirati ih je moguće jer su na nekim primjercima vezilje izvezle godinu nastanka, pa čak i svoje ime. Tako najstarija ponjava iz Zbirke potječe iz 1893. godine. Mnoštvo izvezenih motiva svojim simboličkim značenjem trebalo je prenijeti plodnost na mladence, ali i zaštiti ih od uroka, zlih pogleda. Najčešći su motivi bile gljive kao simbol plodnosti, bračne veze, sreće i životne snage. Zatim čest motiv su i ogledala koja su poznata sredstvo zaštite protiv uroka – pojasnila je viša kustosica Dubravka Matoković izložbu koja osim bogatstvom i simbolikom motiva, koji vuku svoje porijeklo još iz prapovijesti, predstavlja ove ponjave i njihovo izvanredno likovno dostignuće, čiji se kreativni dosezi njihovih vezilja mogu usporediti s modernom likovnom umjetnosti 20. stoljeća u koju se savršeno uklapaju.

Tekst: Vladimir Protić Foto: Vanja Protić