Ponedjeljak, 09 Ožujak 2015 13:38

Promocija romana „Hotel u oblacima 1914.“

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

GOŠĆA GRADSKE KNJIŽNICA MILANA VUKOVIĆ RUNJIĆ -

POŽEGA – Plodna spisateljica i kolumnistica Milana Vuković Runjić protekli vikend je došla u Požegu u Gradsku knjižnicu i čitaonicu kako bi predstavila svoju novu knjigu “Hotel u oblacima 1914” svega par dana nakon što ju je premijerno predstavila u Zagrebu. Knjigu je posvetila obilježavanju stogodišnjice početka Prvog svjetskog rata povratkom u 1914. Kao inspiracija za roman autorici je poslužio film Wesa Andersona “Grand Budapest Hotel”

- Do tada su svi ti likovi postojali u mojoj mašti kao u nekom kovitlacu, a kad IMG 9724sam vidjela taj film odmah sam se bacila na gradnju svojeg hotela – rekla je Milana. U romanu, čija se radnja odvija krajem srpnja 1914., autorica u svojem “hotelu u oblacima 1914”, Grand Hotelu Majestic u Alpama okuplja plejadu povijesnih likova i javnih osoba želeći kroz literaturu ispitati što se događalo “iza zavjese” i što bi bilo da su se tad sve glavne face još jednom, u prvoj rundi Prvog svjetskog rata, susrele u takvom jednom hotelu. U njezinoj se “izmaštanoj priči sa stvarnim događajima” pojavljuju razni protagonisti Prvog svjetskog rata - Gavrilo Princip, Dragutin Dimitrijević Apis, trojica careva – Franjo Josip I., Wilhelm II. i Nikolaj II. Romanov. Na romanu je radila cijelu proteklu godinu, a na IMG 9728ideju o temi došla je tijekom rada na svojem prethodnom romanu Proust u Veneciji, Matoš u Mlecima. Tako se i u ovom romanu pojavljuje lik Antuna Gustava Matoša, koji je te iste 1914. godine preminuo u ožujku, a kojega je za potrebe romana spisateljica ponovno oživjela.

Milana Vuković Runjić dosad je objavila 22 knjige proze, eseja i poezije, među kojima zbirku eseja “Proklete Hrvatice”, romane “Ulica nevjernih žena”, “Priča o M.“, “Novinari i demoni”, zbirku poezije “Lovac i božica”. Njezina je knjiga “Proust u Veneciji, Matoš u Mlecima” (2013.), kojom je autorica komemorirala 100-tu godišnjicu smrti Antuna Gustava Matoša, bilaIMG 9714 je u užem izboru za nagradu “Višnja Machiedo”, “Zvane Črnja” i “Kiklop”. Zajedno sa suprugom vodi nakladu Vuković & Runjić gdje vodi “Klub kreativnih žena” i udrugu Artisti i Literati. Za urednički rad dobila je 2005. nagradu Kiklop. Pisala je kolumne za mnoge domaće novine i časopise te za talijanski Internazionale, za slovensko Delo te američki Believer. U prepunoj knjižnici na predstavljanju nove Milanine knjige bio je nazočan i požeški dogradonačelnik Darko Puljašić te mnogi drugi vjerni čitatelji.

Tekst/Foto: Vanja Protić