Petak, 11 Prosinac 2015 10:35

Božićni napjevi i popularne narodne skladbe u izvođenju zbora Vila Velebita

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

TRADICIONALNI BOŽIĆNI KONCERT GLAZBENOG DRUŠTVA VILA VELEBITA -

POŽEGA – Svoj tradicionalni Božićni koncert i ove godine Glazbeno društvo „Vila Velebita“ podarila je građanima Požege u punoj dvorani Gradskog kazališta Požega. Ujedno je ti i prilika da Ličko zavičajno društvo „Vila Velebita“ u kojem i djeluje Glazbeno društvo podnese izvještaj o radu, koncertima, gostovanjima i uspjesima, te prikaže novi repertoar koji su vrijedno uvježbavali. „Vila Velebita“ jedno je od najaktivnijih i naj organiziranijih društava i udruga grada Požege, koje osim glazbenog dijela vrlo aktivno djeluje i na ostalim područjima kulture, likovnog i književnog stvaralaštva.

- Ovo je jedan sublimat svih naših aktivnosti, u glazbenom smislu, jer mi u našem društvu imamo nekoliko sekcija koje su također aktivne, a najaktivnija je svakako glazbena sekcija. U njoj djeluje mješoviti pjevački zbor koji je upotpunjen s tamburaškim orkestrom Glazbene škole Požega. Ove godine smo upriličili brojne nastupe diljem Hrvatske, ali i u inozemstvu. Sadržaj večerašnjeg koncerta odabrane su ponajbolje točke naših nastupa tijekom cijele godine – istakao je predsjednik društva prof. dr. sc. Josip Fajdić, koji dodaje da je društvo cijele godine uspjelo održati visoku kvalitetu svoga rada, svojih nastupa, organiziranja brojnih izložbi recentnih autora, organiziranja književnih predstavljanja i promocija književnih djela.

- Naravno sve smo to proveli i uz jedne određene teškoće, pa je potpuni nonsens da mi nemožemo više izlagati u Gradskom muzeju. To je bedastoća prvog reda o kojoj nitko ne vodi brigu. Predstavljanje pisanih naslova odvija se bez problema i već sada mogu najaviti predstavljanje književnosti Hrvata u Vojvodini, Tomislava Žigmana, a paralelno koncert našeg pjevačkog zbora u Subotici. Na neki način naš nepisani zadatak je to multietničko spajanje, posebno s onim enklavama u kojima su Hrvati nacionalne manjine, od Mađarske, Slovenije, Vojvodine, Crne Gore. Posebno smo zadovoljni što smo uspostavili i suradnju s Hrvatima iz Makedonije, pa nas očekuje gostovanje jednog kulturno umjetničkog društva iz Bitole - najavio je predsjednik Fajdić.

Na koncertu u prvom dijelu mogli smo čuti i vidjeti najbolje točke s gostovanja u Šopronu, Pečuhu, Kotoru, Valpovu, Vukovaru i skladbama sa Ličke večeri. Mješovitim pjevačkim zborom rukovodila je Monika Salač Botički, a tamburaškim orkestrom i komornim tamburaškim ansamblom Glazbene škole dirigirao je Saša Botički. U drugom dijelu koncerta izvedene su božićni i blagdanski napjevi i skladbe.

Tekst/foto: Vladimir Protić