Utorak, 26 Siječanj 2016 18:15

Izložba minijatura „Ljupki čuvari uspomena“

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

POSTAVLJENA IZLOŽBA PORTRETNIH MINIJATURA U GRADSKOM MUZEJU POŽEGA -

POŽEGA - Gradski muzej Požega ugostio je u svojim izložbenim prostorima izložbu pod nazivom “Ljupki čuvari uspomena”, na kojoj su izložene 32 minijature iz Zbirke slika i okvira Muzeja Slavonije iz Osijeka. Na ovaj način ova zbirka je izložena prvi puta, a Požežani imaju priliku izložbu pogledati do 26. veljače.

Izložene minijature pokazuju različite važne događaje koji su bili povod slikanja minijatura, obilježavaju rođenje, smrt, zaruke, vjenčanja, a slikane su zbog razdvojenosti voljenih osoba, da naglase društveni status portretiranog. Obuhvaćaju razdoblje od 1770. do 1926. godine, a rad su stranih ili putujućih umjetnika. Neke s kraja 18. stoljeća nisu potpisane, pa se ne znaju autori. Minijature na izložbi pokazuju raznolikost tehnika izrade. Naručitelji portretnih minijatura bili su iz redova slavonskog plemstva, bogatiji i utjecajniji pripadnici građanskih obitelji. Osim članova obitelji portretne minijature kupovali su kolekcionari za svoje privatne zbirke.

Neke minijature su rađene na bjelokosti na bjelokosti, dio slikan akvarelom, pastelom ili temperom, neke izrađene u vosku pa bojene te dekorativne minijature rađene u tehnici kolaža ili slikane temperom na staklu. Najveći broj izloženih portretnih minijatura sačuvan je iz vremena bidermajera, koji predstavlja uzlet izrade minijatura. Neke minijature su i većeg pravokutnog oblika. Uglavnom su djela cijenjenih austrijskih portretista i minijaturista.

Uz izložbu izdan je i katalog koji potpisuje autorica izložbe, Andreja Šimičić, kustosica osječkog Muzeja Slavonije.

Tekst/foto: Vladimir Protić