Utorak, 09 Veljača 2016 10:07

Konjogojci i folkloraši zajedno do nove tradicije

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

PRVO POKLADNO JAHANJE U OPĆINI JAKŠIĆ -

JAKŠIĆ – Zajedničkim snagama članova Konjogojske udruge Valis Aurea i Konjogojske udruge Pleternica s područja općine Jakšić te HKUD Slavonija iz Jakšića organizirano je prvo pokladno jahanje u općini Jakšić. Inicijatori su bili jakšički uzgajivači konja, pridružili su im se folkloraši a podršku su dobili i od načelnika općine Jakšić Ivice Kovačevića, tako da se na prvom jahanju pojavilo 15-tak jahača i nekoliko konjskih zaprega.

- Inicijativa je krenula od Maria Kube, uzgajivača konja iz Jakšića, a sve smo odmah prihvatili mi folkloraši. Uspjeli smo to malo na brzinu, ali uspješno organizirati. Krenuli smo iz Kolodvorske ulice iz dvorišta Maria Kube, zaustavili se na prvoj postaji u Osječkoj ulici kod našeg dopredsjednika Drage Čevapovića, nastavili kod postaje obitelji Starčević, zatim u Radnovcu kod obitelji Jaroš, te u Rajsavcu kod obitelji Zdenka Grubišića, a sve ćemo završiti u dvorištu kod obitelji Joze Boboka. Na štandovima su svi sudionici pokladnog jahanja počašćeni slavonskim delicijama, pokladnim krafnama i pićem – istakao je predsjednik jakšičkih folkloraša Dario Pažin.

- Ova ideja traje duže vremena, no trebalo ju je pokrenuti, a sada se nadam da će to postati i kod nas tradicija, jer ljudi su to odlično prihvatili. Sada ćemo taj program za slijedeće godine i proširivati. Ovo naše jakšičko pokladno jahanje je drugo na području Požeštine – dodao je načelnik Kovačević.

Oduševljeni Jakšičani dočekivali su jahače ispred svojih kuća koji su išli s slavonskom pjesmom na ustima, počastili se a oni stariji sjećali tih starih običaja. - Dugo nisam vidio toliko konja na okupu a posebno ne u mojem dvorištu, iako smo prije imali konje – istakao je Jozo Bobok, kod kojega su u dvorištu zasvirali i tamburaši, a zaigralo se i tarabana.

Tekst/foto: Vladimir Protić