Utorak, 16 Veljača 2016 09:41

Kazališna večer posvećena drami Domovinskog rata

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

DANI MATICE HRVATSKE U POŽEGI -

POŽEGA - U sklopu programa Dana Matice hrvatske u Požegi, proteklog vikenda održana je Kazališna večer posvećena hrvatskoj drami na temu Domovinskog rata u knjižnici požeške gimnazije.IMG 9880

O hrvatskom kazališnom opusu rata govorila je hrvatska teatrologinja, kazališna kritičarka i redovna profesorica i voditeljica teatrologije Odsjeka za kazališnu umjetnost Umjetničke akademije u Osijeku Sanja Nikčević, koja je uredila i prvu Antologiju hrvatske ratne drame i Antologiju hrvatske poratne drame.

- Kazalište i drama u ratu su jedan poseban fenomen, za vrijeme rata kada IMG 9876ljudi rade samo ono najvažnije u životu jer im život sutra možda više ne postoji, išli su na predstave, radili predstave, pisali i postavljali drame i kazalište im je služilo s jedne strane kao svetište i kao borba za bolji i drugačiji život - rekla je na početku Sanja Nikčević te dodaje kako je veliko istraživanje pokazalo sasvim nešto drugo, da je od 1990. do 2011. napisano 114 drama, uglednih pisaca koje su ili objavljene ili igrane na radiju i u kazalištu. Sanja Nikčević osvrnula se i na hrvatsku ratnu komediju koja je govorila o ozbiljnim stvarima i uspijevala je kroz duhovitost i kroz smiješne situacije govoriti o tragičnosti trenutka. - Ratna komedija govorila je o ozbiljnim stvarima, ona nije ružičasta slika stvarnosti. U ratnim komedijama i kada poginu glavni junaci ostane živjeti nešto plemenito jer je ratna drama pisana za vrijeme Domovinskog rata vjerovala da svijet ima smisla, da ima Boga i da mora biti pravde koja će na kraju doći na svoje - zaključila je Sanja Nikčević.