Ponedjeljak, 06 Lipanj 2016 11:24

Županiju će predstavljati mali folkloraši Biškupaca

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

7. ŽUPANIJSKA SMOTRA DJEČJEG FOLKLORA „AL JE LIPO NAŠE KOLO MALO“ -

POŽEGA – Zbog kiše koja se nadvila nad grad Požegu, 7. po redu Županijska smotra dječjeg folklora u organizaciji GKUD Požega, održana je u dvorani Gradskog kazališta umjesto na otvorenom prostoru požeške pješačke zone. Nije to umanjilo izvođenje pripremljenih pjesama i plesova, nego samo umanjilo broj posjetitelja zbog ograničenja dvorane. I svečana povorka svih učesnika smotre išla je najkraćim putem do kazališta, jer je kiša već lagano padala. Svim učesnicima smotre obratio se u ime pokrovitelja Požeško-slavonske županije zamjenik župana Ferdinand Troha, a smotru je kao pokrovitelj u ime Grada Požega otvorio požeški gradonačelnik Vedran Neferović.

U dvorani smo osim uvodnih skladbi koje su izveli Gradska glazba Trenkovi panduri, vidjeli i poslušali 11 malih folklornih grupa KUD-ova iz tri županije, uz folklorne skupine dva požeška dječja vrtića. Od malih folkloraša nastupili su domaćini GKUD Požega, HKUD "Tomislav" iz Županje, KUD "Orljava" iz Pleternice, KUD "Šijaci" iz Biškupaca, KUD "Graničari" iz Lužana, Matica slovačka "Kukučin-Kuntarić", HKUD "Slavonija" iz Jakšića, Češka beseda Prekopakra, KUD "Trenk" iz Nove Gradiške, Češka beseda Kaptol i KUD "Poljadija" iz Grabarja. Ocjenjivačica Vesna Kožul koja izabire koje male folklorne skupine idu na male Đakovačke vezove, ovoga puta odlučila se za najkompletniju dječju skupinu KUD-a „Šijaci“ iz Biškupaca, koji će predstavljati našu županiju na toj smotri.

Na kraju odličnim igrokazom u izvedbi požeškog Dječjeg vrtića Cvjetna livada sve posjetitelje u dvorani su nasmijali do suza. Tema je bila ona narodna, nepresušna, događaji u seoskoj slavonskoj obitelji koja ima momka za ženidbu, a nema slavonske snahe, nego je ženik odabrao Hercegovku. Cijeli zaplet su odlično djeca odigrala uz dosta pjevanih dionica u kojima su osim folklornih elemenata ugradili i uspješnice poznatih pjevača koje karakteriziraju Slavonce, Hercegovce, Ličane. Likove su potpuno okarakterizirali onim narodnim epitetima kojima se oni svakodnevno identificiraju. Pohvala odgojiteljicama koje su pripremile tekst, postavile scenu i režiju, te uspjele s djecom to sve tako dobro uvježbati, da nije bilo uopće vidljivih pogrešaka. S dodatnim brušenjem i još kojom izvedbom, ovaj igrokaz bi mogao ići i na natjecanja.

Tekst/foto: Vladimir Protić