Utorak, 29 Svibanj 2012 23:48

Čuvajmo običaje zavičaja

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

22. MEĐUNARODNA SMOTRA FOLKLORA KUD-a IVAN GORAN KOVAČIĆ VELIKA  -

VELIKA – Po 22. puta velički KUD Ivan Goran Kovačić iz Velike organizira svoju smotru folklora, koja već nekoliko godina ima međunarodni karakter, jer već tradicionalno dolaze folklorne grupe iz BiH, Srbije, Mađarske i Rumunjske.

P5282003Cijela Velika taj vikend živi s folklorom, jer su pogotovo inozemne folklorne grupe gosti nekoliko dana, te žive sa stanovnicima Velike u velikom prijateljstvu. Velički folkloraši također gostuju i u njihovim mjestima i na njihovim folklornim smotrama. Folklorne skupine gosti su i na veličkom najduljem stolu, manifestaciji koja se održava dan ranije.

Smotra folklora počinje tradicionalnom svečanom povorkom koja se protegne kroz cijelu Veliku, a gostoljubivi domaćini ispred svojih kuća čašćavaju sudionike smotre i goste Velike. Ove godine zbog često promjenjivog vremena za vrijeme smotre uz pomoć općine Velika Turističke zajednice i ugostitelja s područja velike postavljen je veliki šator u kojem se odvijao program folklornih skupina.

P5282023Na ovogodišnjoj smotri u Velikoj nastupila su društva KUD Klokotić iz Rumunjske, HKUD Matija Gubec Tavankut iz Srbije, HKUD Dubrave Aladinići iz BiH, Hrvatska izvorna grupa Budimpešta iz Mađarske, HKUD Sveta Kata Grude iz BiH, KUD Usorski običaji Usora BiH, RKUD Rudar iz Raše, Klapa Furešti iz Zagreba, KUD Šijaci iz Biškušpaca, HKUD Hrvoje Vukčić Hrvatinić iz Velike, KUD Ivo Čakalić iz Kaptola, KUD Berda Brestovac i folkloraši KUD-a domaćina. Svoje umijeće u pucanju izvodili su  Kuburaši iz Lobora.