Petak, 24 Kolovoz 2012 14:15

90-te obljetnice djelovanja i rada

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

ČEŠKA BESEDA KAPTOL U SUSRET -

KAPTOL - «Iako nam se ova godina ne razlikuje mnogo od prethodnih jer smo svoje aktivnosti uglavnom vezali uz rad s mladima i nastupe, a s ciljem očuvanja naše bogate baštine no ipak ne možemo zanemariti činjenicu da iduće godine «Češka beseda» slavi svoj veliki jubilej 90-godišnjicu rada. S tim u svezi želimo pripremiti program ali ujedno biti još bolji i kvalitetniji. Upravo za tu obljetnicu nastojat ćemo dio prostorija u našem domu urediti u muzejski postav. To smo planirali uraditi i prijašnjih godina no nikako nismo uspijevali taj posao odraditi kako treba. Sada kada pripremamo proslavu te visoke obljetnice vjerujem da ćemo uspjeti» kaže Zdenko Tauš, predsjednik «Češke besede» iz Kaptola podsjećajući kako je upravo «Češka beseda» uz kaptolačke vatrogasce i najstarija udruga u tom kraju.

Uz godišnju skupštinu tako su članovi «Češke besede» i ove godine organizirali «Josipovsku zabavu», ali tradicionalnu smotru dječjeg folklora „Naše jaro» koja je okupila oko 470 gostiju. Tu su i druge priredbe na kojima već tradicionalno nastupaju članovi besede.

- Nastojimo mlade naučiti našim tradicionalnim plesovima no imamo tu problema jer nemamo koreografa već sami osmišljavamo plesove. Svojedobno nam je dolazila jedna koreografkinja koja nam je puno pomogla. Nakon toga smo sve radili sami a evo sada opet imamo pomoć. Imamo oko 300 članova i svi su vrlo aktivni. Češki dom je sređen i tu sada nema nekog velikog posla. Gotovo svakodnevno se okupljamo u domu gdje se održavaju probe za sve naše sekcije - kaže dalje Tauš navodeći kako je «Češka beseda» uz tamošnje folklorno društvo nezaobilazno u gotovo svim priredbama i manifestacijama koje se održavaju u kaptolačkom kraju. (V.Re.)