Petak, 02 Veljača 2018 09:43

Tadić: "Civilizacijski iskorak gradonačelnika Darka Puljašića"

Ocijeni sadržaj
(22 glasova)

PRIOPĆENJEM JE SVOJE REAGIRANJE NA NEDAVNO ODRŽANU SVETOSAVSKU AKADEMIJU ISTAKNUO I PROF. VINKO TADIĆ - 

POŽEGA - U redakciju nam je pristiglo i reagiranje profesora Vinka Tadića na nedavno održanu Svetosavsku akademiju koje vam prenosimo u cjelosti.

- U subotu 27. siječnja održana je svečana Svetosavska akademija u Gradskom kazalištu Požega. Bogati kulturno-umjetnički program u čast velikoga prosvjetitelja ovih prostora Svetoga Save, ali i pjesnika Petra Preradovića u organizaciji požeškoga paroha Aleksandra Bjelića okupio je na jednom mjestu naše sugrađane, pravoslavne i rimokatolike, Srbe i Hrvate, agnostike i ateiste, ljude različitih pogleda na svijet. Svim ovim ljudima dobre volje ukazao je čast i požeški biskup prof. dr. sc. Antun Škvorčević prisutnošću njegova predstavnika prečasnog gospodina Ivice Žuljevića. Biskup je jedan od vodećih velikodostojnika Crkve u Hrvata kada je riječ o približavanju pravoslavnih i katolika. Ta svoja nastojanja biskup svjedoči iz dana u dan svojim susretima s velikodostojnicima raznih kršćanskih zajednica, a u prvom redu s vladikama Srpske pravoslavne crkve.

Po čemu je ova Svetosavska akademija uistinu povijesni događaj? Prisutnost požeškoga gradonačelnika Darka Puljašića i naše prve dame na simboličan način podsjeća nas da je rat na ovim prostorima uistinu završen i da smo upućeni jedni na druge bez obzira na našu dob, spol, rasnu, nacionalnu, vjersku i bilo koju drugu pripadnost. Darko Puljašić poslao je poruku da nije samo gradonačelnik članova svoje stranke nego svih građana Slavonske Atene pa i nas koji mu nismo dali svoje povjerenje na izborima. Ovim značajnim civilizacijskim činom otvorio je prostor približavanja, pomirenja, dijaloga, međusobnog  razumijevanja. Nisam njegov politički sumišljenik, ali smatram da ovakva nastojanja treba ohrabriti i poticati. Njegova prisutnost na Svetosavskoj akademiji služi na čast Hrvatskoj demokratskoj zajednici, ali i svim građanima Požege. Nadam se da će  nastaviti na putu kojim je učinio prvi korak. Ovo je čin hrvatskog domoljublja i građanske odgovornosti.

Smatram da treba i političkom neistomišljeniku iskazati priznanje za svako dobro djelo i plemenito nastojanje, a pošteno kritizirati sve negativne poteze. Gradonačelnikova prisutnost na Svetosavskoj akademiji  nastavak je integracije građana srpske narodnosti i pravoslavne vjeroispovijesti, a ohrabrenje nama Hrvatima i rimokatolicima. Ta uistinu pozitivna nastojanja započeo je gradonačelnik Zdravko Ronko, a gospodin Darko Puljašić očito odlučio nastaviti i tako graditi svoju politiku na temeljima civilizacijskih dostignuća suvremene Europe nasuprot nasilju, raznim oblicima ekstremizma i destrukcije koja svoje vinovnike vodi u nestajanje i zaborav. Uistinu ne mogu pretpostaviti u kojem će  pravcu  Darko Puljašić nastaviti, pozitivnom ili negativnom, ali ovim činom ulio je povjerenje svim demokratskim i patriotskim snagama u našoj sredini.

Nadam se da će naš zavičaj postati prepoznatljiv u cijeloj domovini po ovakvim lijepim potezima lokalnih političara, a ne po ekstremizmu, nasilju, kriminalu i nepotizmu - istaknuo je u svom priopćenju Vinko Tadić, prof.