Utorak, 27 Studeni 2012 19:46

Obilježile mjesec borbe protiv ovisnosti

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

ŽENSKA INICIJATIVA HRVATSKE NARODNE STRANKE POŽEGA  -

 

POŽEGA – Članice Ženske inicijative HNS-a Požega održale su akciju povodom Međunarodnog mjeseca borbe protiv ovisnosti. One su u pješačkoj zoni grada Požege, družeći se s građanima, upozorile na problem nekoliko ovisnosti s kojim se mladi danas sve više susreću.

PB256819Stres i ubrzan način života, globalna i moralna kriza i poremećena ljestvica vrednota sve češće vode u moderna ropstva, pa je i različitih ovisnosti u novije vrijeme sve više i više, i sve su raznolikije. Osim robovanja cigaretama, alkoholu, psihoaktivnim drogama, sve je više ljudi ovisno i o klađenju, kocki, novim medijima, kao što su internet, online igre, društvene mreže. Ženska inicijativa HNS-a Požega, na letku, karakteristične naračaste boje, prikazala je taj veliki problem današnjice. Tako su istakli da ovisnici imaju 90 puta veću vjerojatnost smrti od njihovih vršnjaka, ali i da u prosjeku roditelji tek nakon nekoliko godina saznaju da se njihovo dijete ili član obitelji drogira.

Cilj ove akcije, bio je podizanje razine svijesti javnosti o štetnim zdravstvenim i socijalnim posljedicama ovisnosti. Jedan od ciljeva je i poziv na zajedničku borbu protiv tog problema, i zdravija budućnost, posebno mlade populacije jer oni su najugroženija populacijska skupina koja je podložna ovisničkom ponašanju. Treba znati i da je vrlo mali broj onih koji se nakon uzimanja sredstava ovisnosti izvuku bez negativnih posljedica.