Utorak, 12 Studeni 2019 13:26

Traže od Vlade RH izmjene imovinskog cenzusa za dopunsko osiguranje koje nije promijenjeno 15 godina

Ocijeni sadržaj
(19 glasova)

ISTOVREMENO HRVATSKA STRANKA UMIROVLJENIKA ODRŽALA TISKOVNE U SVIM ŽUPANIJAMA HRVATSKE -

POŽEGA – Hrvatska stranka umirovljenika održala je istovremeno tiskovne konferencije u svih županijama Hrvatske želeći skrenuti pažnju na prijedlog koji su uputili na raspravu oko podizanja prihodovnog cenzusa za dopunsko zdravstveno osiguranje kojima svake godine tisuće umirovljenika gube pravo na to osiguranje. Kako njihov prijedlog kojega je uputio saborski zastupnik Silvano Hrelja nikako ne dolazi na raspravu i pozitivno rješavanje ovog pitanja cenzusa, koji se nije mijenjao punih 15 godina, najavljuju i potpisivanje peticije na štandovima u cijeloj Hrvatskoj, ali i oštrije akcije.

- Kod svakog usklađivanja mirovima desetci tisuća umirovljenika zbog prekoračenja prihodovnog cenzusa gube pravo na oslobođenje od plaćanja police dopunskog zdravstvenog osiguranja. Taj cenzus postavljen je da socijalno ugroženi građani ne bi izgubili ustavno i ljudsko pravo na dostupnost zdravstvene zaštite. Davne 2004. godine cenzus je za samca postavljen na 1.939 kn, a za člana kućanstva na 1.516 kn. Punih 15 godina, u kojima su itekako porasli troškovi života, cenzus se nije mijenjao iako se obećavalo. Obećanje izgovoreno od raznih političara i ministara zapravo je priznanje da problem postoji, a kasnije negiranje tog obećanja dokaz je nebrige i političke neodgovornosti - istakao je predsjednik ŽO HSU Ivan Delić te dodao da nakon redovitog usklađivanja mirovina, umirovljenici prelaze cenzus za 10, 20 ili 30 kuna i pri tome kreću plaćati polici dopunskog osiguranja u iznosu od 70 kuna mjesečno. Njima tada mirovina nije povećana nego smanjena dodatnim troškovima.

- Samo ove godine, zbog minimalnog povećanja mirovine, pravo na dopunsko osiguranje izgubilo je 10 tisuća umirovljenika, a od 2012. godine više od 260 tisuća umirovljenika. Ovdje govorimo o starim i siromašnim ljudima koji, što zbog godina, što zbog životnih uvjeta češće trebaju liječničku pomoć. Ostaju pitanja: koliko je njih nakon prekoračenja te magične brojke postavljene prije 15 godina ostalo bez ikakvog osiguranja? Koliko ih je ugrozilo vlastito zdravlje jer nisu mogli redoviti plaćati policu dopunskog zdravstvenog osiguranja? Koliko ih je umjesto dostupne zdravstvene zaštite dobilo još jedan financijski teret, za njih neizdrživ – pita predsjednik Delić, koji iznosi i prijedlog koji HSU predlaže.

Da se prihodovni cenzus temeljem kojeg osigurane osobe ostvaruju pravo na plaćanje premije iz sredstava državnog proračuna poveća na 1.830 kuna mjesečno za člana kućanstva i na 2.340 kuna mjesečno za samca. Da se tako utvrđeni prihodovni cenzusi usklađuju 1. siječnja svake godine.

HSU se zalaže za solidarnost koja omogućuje nisku jedinstvenu cijenu police od 70 kuna jer su u početku provođenja dopunskog zdravstvenog osiguranja umirovljenici plaćali policu po cijeni od 60 kuna, a svi zaposleni ljudi 130 kuna. Iako je kasnije uvođenje jedinstvene cijene od 70 kuna išlo na štetu umirovljenika, pristali su na izjednačavanje s osobama u radnom odnosu.

Ukoliko se ne usvoji prijedlog HSU svom prijedlogu će priložiti i potpise građane koje namjeravaju prikupljati na javnim mjestima od 15. studenog, a uz traženje povećanja cenzusa nakon 15 godina tražit će i prikupljati potpise Protiv poskupljenja dopunskog zdravstvenog osiguranja koje ej najavio ministar zdravstva Kujundžić, koji je i odbio prijedlog HSU uz opasku da je to populizam i podilaženje. HSU ističe da je to briga za najugroženiju populaciju u hrvatskom društvu, za umirovljenike sa malim mirovinama.