Četvrtak, 25 Lipanj 2020 11:17

Sigurna Hrvatska za stabilno gospodarstvo

Ocijeni sadržaj
(14 glasova)

STRUČNI SKUP U ORGANIZACIJI HRVATSKE DEMOKRATSKE ZAJEDNICE ZA 5. IZBORNU JEDiNICU  -

ZDRAVKO MARIĆ - sigurnost nije samo održavanje javnog reda i mira već puno širi aspekt odnosno sigurnost zdravlja, radnih mjesta, gospodarstva, ekonomije, građana, mirovina i svega ostaloga

POŽEGA - U sklopu predizbornih aktivnosti na Veleučilištu u Požegi održan je stručni skup u organizaciji Hrvatske demokratske zajednice s temom "Sigurna Hrvatska za stabilno gospodarstvo". Moderatori teme bili su ministri Josip Aladrović i Zdravko Marić, drugi i prvi na listi HDZ-a u 5. Izbornoj jedinici koja obuhvaća i Požeško-slavonsku županiju.
Skupu su prisustvovali i ostali kandidati s HDZ-ove liste te brojni predstavnici tvrtki i članovi HDZ-a s područja županije, načelnici općina, gradonačelnici gradova, državnih i županijskih ustanova.

IMG 6439


 - Požeško-slavonska županija ima 69.583 stanovnika, dio koji je vezan za poslovanje poduzetničkih subjekata za našu županiju u 2018. godini dobit od PDV-a je bila 4,4 milijarde kuna, nešto više od milijarde kuna je izvoz, ukupna neto dobit je 76 milijuna kuna s prosječnom neto plaćom 4.511 kuna. Specifično za županiju, da je udio prerađivačke industrije veoma visok, odnosno 33%, poljoprivreda je zastupljena s 21%, a ostalo su trgovina, prijevoz, građevinarstvo, komunalne djelatnosti  i dalje.
Županija broji 15.800 zaposlenih u pravnim osobama, 1.877 u fizičkim osobama, 802 obrtnika, 516 poljoprivrednika, 240 samostalnih djelatnosti, a trenutna stopa nezaposlenih s 31. prosincem 2019. godine je 11,3%, a jedan veliki i glavni problem je migracija iz Slavonije pa tako i iz naše županije - rekao je u predstavljanju županije, Ivan Matijević, predsjednik Odbora za poduzetničko gospodarstvo i obrte HDZ-a županije.IMG 6440


 - Oko 90 milijuna kuna je uloženo u aktivne mjere politike zapošljavanja u ove četiri godine što pokazuje da Vlada brine za zaposlenost, tržište rada i sve one koji su se našli u nekakvom nepovoljnom položaju na tržištu rada. Na području V. Izborne jedinice kao gledamo to kao cjelinu imamo oko 8,5 tisuća zaposlenih više nego prije četiri godine što je veoma bitno. Nakon što nas je pogodila pandemija korona virusa siguran sam da smo brzo i točno reagirali s mjerama ali i s mjerama kako bi se zaštitila radna mjesta, a gledajući globalno s današnjim danom imamo jednaki broj zaposlenih kao i prije korona virusa što je znak da smo dobro radili i napravili te da apsolutno brinemo o svim građanima. S današnjim danom je u cijeloj Republici Hrvatskoj na ove mjere bez troškova doprinosa , bez troškova doprinosa na mirovinski i zdravstveni sustav isplaćeno 5,2 milijarde kuna i kada se to iskalkulira, to je na razini 7 plus milijardi kuna, a samo u Požeštini je isplaćeno oko 80 milijuna kuna. To je bio direktan suport poduzetnicima u očuvanju radnih mjesta i ekonomije.
Naš sljedeći korak je skraćivanje radnog vremena i bit će na snazi od 1.6 do 31.12 gdje ćemo promatrati kako su se smjernice posložile i kako će se to odraziti na gospodarstvo.
Ciljevi su za sada ispunjeni, očuvali smo radna mjesta, ali pomogli i očuvati gospodarstvo i ekonomiju što nije niti malo lagano jer da nismo dobro radili to

ne bi mogli napraviti - rekao je Josip Aladrović.IMG 6445

 

 - Prije četiri godine prvo što smo napravili uhvatili smo se u koštac s uravnoteženjem proračuna kako bismo popravili krvnu sliku kako na domaćim dijagnostičkim uređajima tako i na međunarodnima u čemu smo uspjeli. Javni dug mislili smo smanjiti za 10%, a smanjili smo ga preko 11% i da nije korone bilo smanjili bi ga i preko 15%.
Doticali smo se i poreza gdje smo napravili i više od očekivanog tako smo kod poreza na dobit,  smanjivanje stope opće na 18%, a za male tada je prag bio 3 milijuna kuna i mi smo ga digli na 7,5 milijuna kuna. Tako smo mijenjali poreznu olakšicu za djecu i za svakog uzdržavanog člana.
Kada smo smanjili porez postigli smo da poslodavci imaju veće mogućnosti, radnici veće plaće i sve se to povratno vratilo državi ali na zadovoljstvo svih nas.
Država se u potpunosti odrekla prihoda od poreza na dohodak u korist lokalne samouprave, a to znači da na razini cijele RH svih 576 gradova, općina i županija 30% je prosječno povećanje proračuna u zadnje dvije godine, a Požeško slavonska županija ima 90% i ovim smo ojačali lokalnu samoupravu na ulaganje i održivost kako bi se mjerama odricanja i smanjivanja pojedinih nameta pomogli i oslobodili svoje građane, ali i da imamo veću pravednost svih nas.
Kada je došla korona dogovorili smo neke ključne mjere koje do sada nisu bile niti zamislive niti su bile stvarane i puštene u praksu, a to je odgoda i oprost djelomičnih ili potpunih poreznih obveza, SUR program uz određene kriterije ... itd. Tu nismo stali i dalje radimo i brinemo o svima i svemu što je i vidljivo.
Pokazali smo da sigurnost nije samo održavanje javnog reda i mira već puno širi aspekt odnosno sigurnost zdravlja, radnih mjesta, gospodarstva, ekonomije, građana, mirovina i svega ostaloga - rekao je Zdravko Marić.

[PROMOTIVNI ČLANAK]