Ponedjeljak, 19 Listopad 2020 12:41

Razvoj sporta u Požegi a nakon 20 godina smo županijsko središte bez atletske staze

Ocijeni sadržaj
(13 glasova)

POŽEGA - Gradska organizacija SDP-a održala je tiskovnu konferenciju na temu Razvoj sporta u Požegi, sa naglaskom na nepostojanje Strategije razvoja sporta u Požegi i nepostojanje nekih osnovnih infrastrukturnih objekata za razvoj sporta. - U današnje vrijeme druženja djece i mladih su već ograničena i prenesena  na društvene mreže, a pogotovo kada je zbog korona krize i u nekim školama i nastava organizirana putem interneta. Djeca sve više vremena provode za računalima i važno je ponuditi im sadržaje koji će pružiti alternativu internetu, koliko god je to ponekad teško. Zato smatram da je tema razvoja sporta u Požegi vrlo važna i kao zajednica smo odgovorni pružiti djeci sadržaje koji će pridonijeti njihovom zdravom rastu i razvoju. 

Jedna je to od tematskih konferencija s kojima planiramo prezentirati nas program uoči lokalnih izbora. Smatramo da je dosadašnja politika vođenja grada potpuno promašena i pogoduje interesima pojedinaca i daleko je od interesa u službi građana - istakla je na početku potpredsjednica GO SDP-a Požega Martina Vlašić Iljkić, saborska zastupnica SDP-a.

 - Pitamo se kako je moguće da 22 godine od otimanja atletskog stadiona građanima Požege niti jedna vlast nije našla volje, a posebice znanja da izgradi atletski stadion koji je bila dužna izgraditi. Čak nisu našli niti adekvatnu lokaciju!  A u isto vrijeme manje sredine Kutina, Križevci, Knin i drugi su iz EU projekata dobili sredstva za izgradnju istih. Ovdje bih  istakao sposobnost načelnika općine Velika Vladu Bobana koji je prepoznao i iskoristio priliku za nešto što naši gradonačelnici nisu sposobni - rekao je potpredsjednik GO SDP Požega Dinko Zima i nastavio da je situacija slična i sa ostalima sportskim objektima. - U bazen je 2016. godine prema pisanju medija uloženo 13 milijuna kuna, a gradonačelnik Neferović je govorio o dodatnim vrijednostima . Pitamo se što je na bazenima dodatna vrijednost osim što su obnovljeni? Nikakva. Nema obećanog produženja sezone korištenja bazena jer voda nije grijana, a još su obnovljeni gradskim novcem dok drugi gradovi to rade uz pomoć EU fondova.  Nadalje, niti jedna škola u Požegi nema adekvatnu sportsku dvoranu (!). Djeca nam u sklopu nastave hodaju po brdima jer nemaju uvjete za bolje. Roditelji u zimskom periodu djecu na treninge nogometa voze u Brestovac, Veliku itd.  Zar se moramo stidjeti da svaka općina ima sportsku dvoranu, a Požeške gradske vlasti tolike godine nisu bile u stanju napraviti niti jednu.

Sada je Ministarstvo kulture i sporta izdvojilo 10 milijuna kuna za sportsku infrastrukturu, a koliko je aplicirala Požega, pita se Zima, koji kaže da Požega nema niti izrađenu Strategiju razvoja sporta, a bez strategije nema niti planskog razvoja. Loša situacija je i sa Stadionom NK Slavonije, koji je po brojnim obećanjima trebao biti uređen, rekonstruiran, no ostaje i dalje s drvenim tribinama koje su izgrađene 1953. godine.

Dinko Zima pita i što je s onim projektom u kojemu se uložilo preko 110 tisuća kuna u električne bicikle, no njih nigdje ne vidimo. Gdje su i tko se voza na njima? - Zaključak je da već godinama imamo vlast u gradu Požegi kojoj nije stalo do ulaganja u sportsku infrastrukturu, a samim time i do fizičkog i mentalnog zdravlja građana. Iz svega navedenog vidimo da ima prostora za boljitak i napredak sporta jer Požega ima sportsku tradiciju. Puno stvari se može uz malo volje i želje, a nadasve sposobnosti popraviti - što će svakako biti i program SDP-a za predstojeće lokalne izbore pod motom "Sport za sve".