Srijeda, 13 Ožujak 2013 02:01

Obilježen međunarodni Dan žena

Ocijeni sadržaj
(22 glasova)

Međunarodni dan žena. 8. ožujka obilježava se kao simbol ženske borbe za ravnopravnost započete prije više od 100 godina. Ovaj dan trebao bi biti praznik kojim žene slave sve što je na tom području postignuto. Nažalost neravnopravnost još uvijek postoji. Statistike govore o diskriminaciji žena na svim razinama, a najvidljivija je ona na području rada i zapošljavanja. Žene u čak 90 posto slučajeva rade na ugovor na određeno vrijeme ili rade na crno, većinom su u potplaćenom sektoru, postavljaju im se diskriminirajuća pitanja: imaju li djecu, planiraju li imati djecu i sl. ...

 

Forum žena SDP-a grada Požege

IMG 3514Tradicionalnom podjelom cvijeća u lončanicama svojim sugrađankama u pješačkoj zoni grada Požege, aktivistice Foruma žena SDP-a grada Požega čestitale su Međunarodni dan žena. – Žene na taj dan slave svoja politička, gospodarska i ekonomska dostignuća. Za to nam je bilo potrebno preko 100 godina, ali mi smatramo da imamo još puno toga što trebamo napraviti da bi se izjednačile sa našim muškim kolegama. Sve dok se neki poslovi tretiraju muškim poslovima znak je da se ženska prava ne poštuju. Tako je i u politici za koju često kažu da je muški posao, međutim mi žene upravo u gradu Požegi ne možemo reći da su žene podzastupljene. U gradskom vijeću Požege od 10 vijećnika SDP-a pet vijećnica su žene. Grad Požega i gradonačelnik Zdravko Ronko vodi računa o rodnoj zastupljenosti u svim strukturama – istakla je Nada Del Vechio, predsjednica Foruma žena SDP-a grada Požege.

Ženska inicijativa HNS-a Požege      

IMG 3552Simboličnim poklonima namijenjenim pripadnicima oba spola Ženska inicijativA HNS-a grada Požege podsjetila je svoje građane na 8. ožujak, Međunarodni dan žena.

Spužvice za pranje posuđa članice stranke poklanjale su muževima, očevima, sinovima, pozivajući ih da misle na svoje supruge, majke, djevojke svaki dan, a ne samo jedan dan u godini. Žene su pak darivali crvenim karanfilom, i prigodnim letkom naziva Žene - kandidirajte se!, upoznajući ih tako s preporukom Ženske inicijative HNS na nacionalnoj razini.

- Budući da su pred nama procesi vezani uz sastavljanje lista općinskih, gradskih i županijskih lista te lista za izbor članova u Europski parlament  kao i predlaganje kandidata/kinja HNS-a za načelnike/ce, gradonačelnike/ce, župane/ice i  njihove zamjenike/ce. S tim u vezi i u slučajevima u kojima su za iste pozicije kandidirani kandidati oba spola, Ženska inicijativa HNS-a preporuča da se uz postojeće kriterije koje pojedine organizacije imaju, vodi računa i o pozitivnoj diskriminaciji, to jest prednosti podzastupljenog spola – istakla je Tamara Puač, glasnogovornica ŽO HNS-a.

Savjet mladih grada Požega

IMG 3561Povodom Međunarodnog dana žena na 08. ožujka i članovi Savjeta mladih grada Požege organizirali su podjelu karanfila za sve sugrađanke u pješačkoj zoni grada Požege. Ovo je samo jedno simbolično darivanje cvijeta i podsjećanje da se danas obilježava Dan žena i slavi ekonomska, politička i društvena dostignuća pripadnica ženskog pola. Bar jedan dan u godini trebamo slaviti i posvetiti ženama i njihovoj hrabrosti u borbi za ostvarenje tih prava – istakla je Ivona Kordiš, predsjednica Savjeta mladih grada Požege.

Gradska organizacija HSU Požega

IMG 3536Međunarodni dan žena obilježili su i članovi Gradske organizacije Hrvatske stranke umirovljenika Požega, koji su na svom štandu u pješačkoj zoni 08. ožujka prigodno darivali žene. Osim darova za žene i prigodnog domjenka za sve umirovljenike oni su isticali da je HSU jedina stranka koja predstavlja umirovljenike u Saboru, te isticali potrebu učlanjenja umirovljenika u svoju stranku. Prigodnim letkom upozorili su umirovljenike na to što su u prošloj godini učinili na ostvarenju boljih prava za umirovljenike, usklađivanju mirovina za koje su se izborili, te na kojim projektima HSU radi s lokalnom zajednicom na poboljšanju prava umirovljenika.

Forum žena SDP Pakrac

Picture 2876Foruma žena SDP-a Pakrac organizirano je prigodno darivanje svojih sugrađanki povodom Međunarodnog dana žena. Jaglace u lončanicama su s članicama Foruma dijelili Zoran Krejči, kandidat za gradonačelnika Grada Pakrac ( ispred SDP-a GO Pakrac i HSU-a GO Pakrac ) i Zdenko Hudorović, predsjednik HSU GO Pakrac. - Ovaj dan osim što podsjeća na postignuća u borbi za ravnopravnost žena koja su u prošlom stoljeću bila znatna, pravo glasa, mogućnost obrazovanja i studiranja na svim sveučilištima i dr., neka nas podsjeti i na to da se mi žene i dalje moramo boriti da se ravnopravnost koja je propisana provede u potpunosti i u stvarnom životu – istakla je Mihajla Pavković, predsjednica Foruma žena SDP-a Pakrac.

Sekcija žena Antifašista Požega

IMG 3607Tradicionalno za 08. ožujka kada se u svijetu obilježava Međunarodni dan žena, Sekcija žena pri Udruzi antifašističkih boraca i antifašista Požega organizira susret i svečanu proslavu. I ove godine žene su organizirale svečanu večeru i druženje u Restoranu Bilburger na koje su pozvale i sve svoje muške kolege antifašiste i simpatizere udruge antifašističkih boraca. – Naša inicijativa je počela s tek pet žena prije nekoliko godina a danas naša Sekcija broji 45 žena. Ujedno ćemo na ovom druženju izabrati i delegatkinje koje će našu sekciju zastupati u udruzi antifašista. Mi smo ponosne na naše žene koje sudjeluju u svakoj našoj akciji, a evo pripremile su nam i proslavu Dana žena – istakla je Kata Holjevac, predsjednica Udruge antifašista Požege, te dodala - Ove godine smo po preporuci predsjednika RH Ive Josipovića predložili jednu našu članicu za dodjelu odlikovanja. Predložili smo Nenu Dujaković, našu dugogodišnju članicu 95-godišnjakinju koja je učesnik NOB-a i ima Orden za hrabrost i Orden za narod sa srebrnim vijencem. Naš prijedlog poduprli su i antifašisti Pakraca i Lipika.