Utorak, 19 Ožujak 2013 15:26

Reforma pravosuđa ulaskom u EU

Ocijeni sadržaj
(11 glasova)

MINISTAR PRAVOSUĐA ORSAT MILJENIĆ S PRAVOSUDNIM DUŽNOSNICIMA  -

 

POŽEGA – Aktualna pitanja pravosuđa, reforme pravosuđa koja nas očekuje nakon ulaska u EU su teme o kojima je ministar pravosuđa Orsat Miljanić razgovarao s pravosudnim dužnosnicima iz sudova, odvjetništva, kaznenih zavoda, ureda za probaciju i policijske uprave. Predavanje je održano u Gradskoj vijećnici grada Požege, kojemu je domaćin bio požeški gradonačelnik Zdravko Ronko. IMG 4387On je istakao dugu povijest i pravosudnu tradiciju koji bilježi grad Požega još od 14. Stoljeća, a svog suca i sud Požega je imala i za vrijeme Turaka. - Naše pravosuđe nije ukinuo ni Turčin, niti ga je uništilo tuce kraljeva i careva, ni poglavnik, ni firer, ni maršal, ni Tuđman, ni pater familias - oliti otac Sanader, ali to je pokušala napraviti Jadranka Kosor. Neće ići, no pasaran. Požega se s tim ne slaže, Požega to ne prihvaća i mi ćemo se sigurno izboriti da se Požegi vrati onaj duh pravosuđa i ono mjesto koje Požega u pravosuđu zaslužuje – istakao je gradonačelnik Ronko i naveo činjenice da Požega ima jedinstveni zatvorski sustav, a to znači da ima sve vrste zatvora, kao i sve  druge povijesne, tradicijske, zemljopisne, organizacijske i posebno ekonomske uvjete za svoje mjesto u hrvatskom pravosuđu. - Nema nikakve osnove da se naš sud kao takav seli u Slav. Brod, gdje nema nikakvih uvjeta, počevši od neugledne i neuvjetne zgrade u kojoj nema niti grijanja, gdje se suci, odvjetnici i zaposlenici iz Požege voze ujutro autobusom, umotavaju u deke, a onda im iz Požege dovoze zatvorenike, što itekako košta i čega doista nema nigdje u svijetu. Tamo gdje postoji velebna palača pravde te istražni, poluotvoreni muški, ženski, maloljetnički i odgojni zatvor, mora postojati barem kazneni sud. Sve su to razlozi da se izborimo i vratimo pravosuđe onakvo kako je Požegi primjereno. 

O samoj reformi ministar Miljenić istakao je slijedeće: - Reforma pravosuđa nam donosi bolje i brže postupanje, donosi građanima bolji servis, pravosuđe je servis. Što god mi govorili, svi mi koji radimo u pravosuđu dobivamo plaću od vas građana. Dakle, mi smo servis u ministarstvu, sudu, bilo gdje drugdje i taj servis mora biti bolji i prilagođeniji građanima. Sve što radimo od zakona je upravo prema tome usmjereno. Govorili smo o zakonu o prekršajima, zakonu o parničnom postupku, zakonu o zemljišnim knjigama, nekim izmjenama zakona o sudovima, državnom sudbenom vijeću. To su zakoni koji su promijenjeni, ja sam ih izložio, govorili smo o budućim planovima, što će se događati i mogu reći da smo u razgovoru s kolegama ono što me je izuzetno zadovoljilo čuli dosta dobrih ideja od kojih ćemo mnoge implementirati.

Ministar Miljenić priznaje da za Županijski sud i odvjetništvo u Požegi postoji sva logistika i da se na temu povratka suda razgovaralo u više navrata. - Sigurno je da ćemo razmotriti organizaciju mreže sudova, ne samo što se tiče Požege i Slavonskog Broda, pa će se i ovo pitanje naći na stolu – rekao je Miljenić. Kao ministar ocijenio je neciviliziranom i nedopuštenom izjavu Mamića o ministru Jovanoviću, i ne osjeća se dobro u zemlji u kojoj se takve izjave javno daju.