Četvrtak, 06 Svibanj 2021 10:31

HSS građane Požege darivao ekološkim jajima domaćih proizvođača iz Požeštine

Ocijeni sadržaj
(14 glasova)

POŽEGA - Hrvatska seljačka stranka Županijska organizacija Požeško-slavonska u sklopu predizborne kampanje organizirala je ispred Gradske tržnice u Požegi promotivnu akciju i skrenula pažnju na seljaka, proizvođače domaće hrane i obiteljska poljoiprivredna gospodarstva. Uz izborne materijale svima su dijelili po 10 komada ekoloških jaja proizvođača iz Požeštine. HSS smatra da se boljom organizacijom poljoprivrede može proizvesti dostatnih količina hrane svih vrsta za potrebe cijele Hrvatske, no nažalost loša organizacija i veliki uvozni lobi doveo je do gašđenja najvećeg dijela stočarstva, proizvodnje mlijeka i tova junadi, gašenja svinjogojskih farmi, a sve se to uvozi iz stranih država upitne kvalitete proizvoda.

HSS na ove lokalne izbore ide sa svojom Listom za Skupštinu županije, te u 6 lokalnih sredina, općina i gradova kao samostalni nositelji lista ili u koaliciji s HDZ-om. Nositelj Liste broj 3 za Skupštinu županije je poljoprivrednik Franjo Odobašić iz Poljanske.

  Program HSS-a za Požeško-slavonsku županiju

  -  nositelj liste broj 3 za Skupštinu županije poljoprivrednik Franjo Odobašić iz Poljanske

Vjerujem da će sve stranke imati slične programe za našu županiju i da ćemo kao papagaji ponavljati istu stvar: privući što više investitora u našu županiju, što više koristiti europske fondove, pomagati male i srednje poduzetnike, olakšati velikim poduzetnicima, ukinuti namete, smanjiti poreze i prireze kako bi stvarali nova radna mjesta.

Socijalna politika Hrvatske seljačke stranke

Što se tiče socijalne politike koju ćemo zagovarati u HSS-u za našu županiju, sigurno nećemo dozvoliti da stari, bolesni i nemoćni budu gladni i žedni, već ćemo se zalagati za njihova veća prava kako bi mogli dostojno od toga živjeti. Ali sve radno sposobne uključiti u društveni rad kako bi od svoga rada bolje živjeli. Zamislite apsurda - u našim selima nikada nije bilo toliko socijalnih slučajeva kao danas. Evo primjera: seljak ima kuću, ima zemlju, ima traktor i priključne strojeve, ima svinjac, štalu, ali na žalost prazne. Zemlju je dao u zakup, traktor mu je prijevozno sredstvo a od države prima 900 kuna socijalne pomoći svaki mjesec. Za struju dobije 200 kuna mjesečno, za zimu dobije besplatno drva i svaki dan u 12 sati topli obrok za ručak koji mu dovezu kući. Po cijele dane čuči pred trgovinom i pije pivo a kad ja odlazim u polje baca komentar "vidi budale, ovako vruće a on mora raditi".

Za takve imamo rješenje: neka mu općina ili grad uz pomoć županije poklone dvije krave i dvije krmače uz uvjet da pet godina ne smije to otuđiti i neka od svog rada počne uskoro normalno živjeti.

Ako kao HSS uđemo u Skupštinu županije gurat ćemo ove male projekte da se na selo vrati život seljaku i radniku. Sigurni smo da naši mladi neće bježati u tuđe zemlje nego će si sami stvarati radna mjesta na selu i u svojoj domovini, raditi i živjeti od djela svojih ruku.

Sve političke stranke će seljaku i radniku obećavati da će im poslije ovih izbora teći med i mlijeko, a kad izbori prođu nitko ih ni spomenuti neće. To znam iz vlastitog iskustva gdje sam se jedini borio za seljaka i radnika. Seljaku i radniku krenulo je nizbrdo još 2003. godine kada je tadašnja vlast na nivou države krenula u kapitalističku poljoprivrednu politiku. Okrupnjavanje i veliki posjedi, a ni sanjali nisu da će sve što je bilo dobro, uništiti. Time je najviše selo i ljudi koji su radili i u firmama za mizernu plaću a kod kuće imali dvije do tri krave ili dvije do tri krmače sa čime su prehranjivali svoje obitelji i školovali svoju djecu. Dolaskom sumnjive privatizacije u Kombinatu Kutjevo nema više svinjogojstva, zadržali su vinarstvo i najkvalitetniju zemlju, a mi seljaci neka se pentramo po brdima. Od nas traže da budemo takvima konkurenti. Na selima su krmače poklane, prasaca više nema ni za lijek, mlijeko na selu kupuju u trgovinama jer više nema muznih krava. Tovilišta prazna a nemamo više ni klaonice Mesne industrije Papuk.

Svinjskog mesa Republika Hrvatska uvozi za milijardu eura, mlijeka uvozimo za 260 milijuna eura, dok u županiji svake godine gubimo po tisuću muznih krava. To smatramo velikom katastrofom i ako se ovaj trend nastavi, kravu ćemo moći vidjeti samo na Milka čokoladi.

Poruka žiteljima Požeško-slavonske županije

Poštovani građani, dragi seljaci i radnici, izbori su tu, birate svoje predstavnike na četiri godine u Skupštinu županije. Siguran sam da će sve stranke istaći najkvalitetnije i najškolovanije ljude za nositelje lista. Na listama će iza njihovih imena stajati titule, mr. dr., ali kada se domognu dobrih fotelja drpit će svako za sebe koliko bude mogao a radnika i seljaka ni spomenuti neće.

Zato vam nudim svoje ime, Franjo i prezime Odobašić uz koje će pisati poljoprivrednik, pa vi odlučite tko će vas bolje zastupati i braniti vaša prava. To sam dokazao kroz dugi niz godina u predstavničkim tijelima lokalne i regionalne samouprave i u tome neću posustati.

Vjera u Boga i seljačka sloga !