Ponedjeljak, 17 Svibanj 2021 08:07

HDZ je ponovio uspjeh i ponovno pokazao da je najjača stranka u Požeško-slavonskoj županiji

Ocijeni sadržaj
(16 glasova)

DRUGI KRUG ODRŽAVA SE JEDINO U OPĆINI VELIKA  -

POŽEGA - Sinoć kasno, nakon prebrojavanja svih glasačkih listića, Lokalni izbori 2021. godine razlog za slavlje izazvali su jedini kod HDZ-a, jer oni su ponovili uspjeh od prije 4 godine. Osvojili su vlas u 4 općine, 5 gradova i u županiji u prvom krugu i ponovno pokazali da su najjača stranka u Požeško-slavonskoj županiji. Od potpunog uspjeha odmakao ih je neuspjeh njihovog kandidata u općini Velika koji je uspio ući u drugi krug i stvarno stanje će se znati tek za 14 dana.

I ove izbore karakterizirao je mali broj izlazaka birača na glasovanje, 43,47% ili 27.555 birača od upisanih 63.384, što se već ponavlja iz izbornog ciklusa u ciklus.

Iako nova kandidatkinja za županicu Požeško-slavonske županije, Antonija Jozić, osam godina uspješna gradonačelnica Pleternice, uspjela je pobjedu osvojiti u prvom krugu sa 58,40 % glasova. HDZ je sa nešto manjim postotkom osvojio 52,73 % glasova i za vijećnike u Skupštini županije i tako dobio dostatan broj vijećnika za županijsku većinu. Po prvi puta u Skupštini županije imat ćemo i vijećnike iz novih stranaka, poput koalicije MOST-a i Domovinskog pokreta koji su uspjeli osvojiti nekoliko vijećničkih mandata. U Skupštini će biti još SDP-ovih vijećnika, dok sve one stare opcije nisu uspjele osvojiti svoje vijećničke mandate

Vrlo veliku pobjedu odnio je u svom trećem mandatu kutjevački gradonačelnik Josip Budimir osvojivši čak 73,53 % glasova, slijede ga Anamarija Blažević u Pakracu koja nije imala protukandidata i osvojila je 1.798 glasova birača, Vinko Kasana u Lipiku koji je ponovio svoj gradonačelnički mandat osvojivši 1.548 glasova, gotovo tri puta više od svog protukandidata. Novo lice pojavilo se u gradu Pleternici, Marija Šarić koja već dugo i vrlo uspješno radi u strukturama gradske uprave, koja je osvojila 62,14 % glasova i uvjerljivo već u prvom krugu postala nova pleternička gradonačelnica. Najduže se čekalo za rezultate u gradu Požegi koji i ima najveći broj glasača, gdje je očekivano i novi kandidat za požeškog gradonačelnika Željko Glavić osvojivši 50,13 % glasova pobjedu odnio u prvom krugu.

U svim gradskim vijećima HDZ je odnio više od 50 % glasova i tako dobio većinu u vijećima, što mu osigurava stabilan rad slijedeće 4 godine. U gradu Požegi HDZ je za gradsko vijeće osvojio 42,08 % pa će se u post izbornoj suradnji tražiti većina potrebna za rad vijeća.

Kako dvije općine nisu imale protukandidata za načelnika općine svoju pobjedu su odmah upisali Mile Pavičić iz Kaptola i Ivica Kovačević iz Jakšića. Zdravko Mandić iz Brestovca osvojio je 52,74 % glasova i potvrdio svoj 8. mandat kao načelnik, Dalibor Bardač iz Čaglina je osvojio 671 glas, više od trostruko od svog protukandidata te osvojio svoj 3. mandat. I vijeća su u ove četiri općine osvojena u natpolovičnoj većini glasova i broja vijećnika.

Jedini problem se pokazao za HDZ u općini Velika, gdje je došlo do promjene kandidata, koji nije uspio dobiti dovoljan broj glasova. Dario Ivković je osvojio drugo mjesto sa 822 glasa ili 38,37 % osvojenih glasova, dok je nezavisni kandidat Robert Hofman osvojio 939 glasova ili 43,83 % osvojenih glasova. U općini Velika se ide u drugi krug za 14 dana. Za općinsko vijeće nositelj liste Vlado Boban, dugogodišnji načelnik osvojio je 39,61 % glasova što mu ne osigurava samostalno vođenje općinskog vijeća.

Pri kraju izborne noći svima se zahvalio predsjednik ŽO HDZ-a Željko Glavić: - Zahvaljujem se svima koji su izašli na birališta i dali glas bilo kojoj opciji a posebno zahvaljujem biračima koji su svoje povjerenje poklonili HDZ-u. Mislim da ovi rezultati jasno pokazuju da je HDZ u županiji, 5 gradova i 4 općine odnijela pobjedu u prvom krugu. U općini Velika imamo drugi krug. To su izvanredni rezultati s kojima smo više nego zadovoljni, gotovo smo ponovili uspjeh od prije četiri godine. To je odgovor birača koji su zapravo potvrdili da povjerenje u HDZ nije izgubljeno. Traženi su novi ljudi, tražene su promjene. Mi smo to ponudili i birači su to prihvatili.

Sada su nam prioriteti u gradu Požegi poboljšanje kvalitete i učinkovitosti gradske uprave, gradskih institucija i komunalnih poduzeća, da što bolje služe građanima. Završetak započetih projekata i izrada novih.

Zahvalila se i nova županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić: - Mi smo i priželjkivali da bi mogli riješiti izbore već u prvom krugu i riješiti većinu u županijskoj Skupštini. Čestitam i svim kolegama u općinama i gradovima koji su uspjeli u prvom krugu. Vjerujem da su birači prepoznali rezultate rada HDZ-a u konačnici i mene kao gradonačelnice grada Pleternice. Zahvalna sam biračima na svakom glasu, a s druge strane to je jedna velika obveza i odgovornost. Naravno da ću i dalje s velikim žarom i entuzijazmom nastaviti raditi sada za cijelu Požeško-slavonsku županiju kako bi ona ostvarila više.