Srijeda, 16 Lipanj 2021 09:16

Održana Konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća grada Pakraca a za predsjednika izabran ponovno Miroslav Ivančić

Ocijeni sadržaj
(23 glasova)

PAKRAC - Održana je Konstituirajuća sjednica za Gradsko vijeće grada Pakraca, koje sada umjesto prijašnjih 16 vijećnika ima smanjen broj od 13 vijećnika. Izabrani vijećnici na Lokalnim izborima 2021. položili su svečćanu prisegu. U Gradsko vijeće ušli su: sa liste HDZ-a 9 vijećnika: Miroslav Ivančić, Kristina Milek, Mihael Andrijanić, Tomislav Novinc, Vlado Eck, Marijo Seleši, Karlo Rek, Anita Skalnik i umjesto gradonačelnice Anamarije Blažević zbog nespojive dužnosti, Katarina Lahovsky Kobetić. Sa liste SDP-a  3 vijećnika: Zoran Krejči, Tamara Vujanić i Mile Vujić, a ispred SDSS zbog nespojive dužnosti, umjesto izabranog dožupana za srpsku nacionalnu manjinu Nikole Ivanovića, te dogradonačelnice Mirsade Popović Damjanović, treća na listi, vijećnica Nada Todorović. Za predsjednika Gradskog vijeća izabran je Miroslav Ivančić (HDZ), za njegovog prvog zamjenika izabran je Vlado Eck (HDZ), a za drugog zamjenika Zoran Krejči (SDP), svi jednoglasno i bez rasprave što je razumljivo s obzirom na stranački sastav Vijeća. Sve čelne dužnosti jednako raspoređene kao i u prošlom mandatu. 

M. Ivančić

U nastavku sjednice vijećnici su izabrali četiri stalne komisije ili odbora pa je Vlado Eck predsjednik Mandatne komisije, Tamara Vujanić predsjednica Komisije za izbor i imenovanje, Miroslav Ivančić Komisije za statut i poslovnik, a Katarina Milek Odbora za financije i proračun. Na prijedlog gradonačelnice, za osobu koja će zastupati Grad u slučajevima njene odsutnosti ili spriječenosti imenovan je Miroslav Ivančić, koji je ovaj proces izbora i imenovanja zaključio zahvalom na povjerenju uz isticanje da je bio ponosan što je i u prošlom mandatu bio na čelu vijeća koje je radilo vrlo konstruktivno što je omogućilo usvajanje niza kvalitetnih odluka.

 

U nastavku 1. Radna sjednica Gradskog vijeća

Odmah se prešlo na prvu radnu sjednicu u kojoj je gradonačelnica dobila jednoglasnu suglasnost za pokretanje i provedbu postupka pronalaženja strateškog partnera prodajom 100-postotnog poslovnog udjela tvrtke Komunalac u kapital društvu „Pakrac plin“ d.o.o. kao i za provedbu ulaganja u projekt „Građenje zgrade za rad udruga u MO Prekopakra“. Usvojeno je i više tehničkih odluka, među kojima i godišnje izvješće o izvršenju proračuna za prošlu godinu, kao i o reorganizaciji gradske uprave.

Potrebu da se postojeća lokalna plinska mreža privatizira, pojasnio je vijećnicima Josip Bišćanin, direktor Komunalca, formalnog vlasnika Pakrac Plina i vanjski konsultant Marko Umičević. Prije toga, gradonačelnica je pojasnila da već neko vrijeme traju razgovori oko početka ovog procesa što se odvija u mnogim sredinama u Hrvatskoj. Oba stručnjaka, što u uvodnom izlaganju, što u odgovoru na pitanja vijećnika (Milek, Krejči, Ivančić) su pojasnili da je liberalizacija tržišta plinom neminovnost, posebice kod ovako malih tvrtki kojima je zbog veličine plinske mreže i broja potrošača njeno održavanje skupo, a širenje financijski gotovo nemoguće. Sadašnjih sedam zaposlenika bit će potrebno i budućem vlasniku, a oni razloga za povećanje cijena plina za potrošače, zbog privatizacije, ne vide jer je to i onako u nadležnosti regulatorne agencija, ali i podložno svjetskim cijenama. Odgovarajući na pitanja o eventualnoj cijeni koja se može postići prodajom, Umičević, pozivajući se na svoja dosadašnja iskustva u tim procesima, je odbio odgovoriti ističući da je u takvim transakcija zbog više potencijalnih kupaca najbolje njima ostaviti mogućnost da se natječu u visini financijske ponude i drugim uvjetima koje prodavač može, a ne mora prihvatiti. Prije izglasavanja (jednoglasno) A. Blažević je još jednom pojasnila vijećnicima da na ovoj sjednici ne usvajaju odluku o prodaji, nego o pokretanju postupka, a o prodaji će glasovati nakon završetka javnog natječaja što ona smatra jednom od važnijih odluka u ovom mandatu s „obzirom da smo premali da bi ostali sami“.

gradonačelnica i zamjenica

U isto takvoj formi i značenju je usvojena i Odluka o provedbi ulaganja u projekt „Građenje zgrade za rad udruga u MO Prekopakra“ koja, kaže gradonačelnica, predstavlja tek početak aktivnosti na pripremi ovog projekta za kandidiranje na nekim od budućih domaćih ili međunarodnih projektnih natječaja, konkretno sada na Program ruralnog razvoja, dok će sama odluka o realizaciji uslijediti nakon njenih raspisivanja. Svejedno, u svoje ime i svojih sumještana Vlado Eck je zahvalio na početku tog procesa ističući da je Prekopakra najveće selo s brojnim udrugama, a bez svoga doma. Tamara Vujanić, u ime kluba SDP-a, koji je podržao odluku, je upozorila da i druga naselja imaju potrebu za rekonstrukciju ili izgradnju doma na što je gradonačelnica rekla da brinu o tome, što je vidljivo iz poboljšanja uvjeta u nekim od domova proteklih godina te najavila početak izgradnje u ovoj godinu doma u Omanovcu, a u naredne dvije godine i u Kusonjama koje brojem stanovnika stalno raste. 

Proračun normalno funkcionirao u nenormalnim uvjetima

Ukupno ostvareni prihodi Proračuna Grada Pakraca u 2020. godini iznosili su 39,22 milijuna kuna ili 91 posto od planiranog. Ukupno ostvareni rashodi lani su iznosili 40,47 milijuna kuna ili 91 posto od plana. Preneseni višak prihoda iz prethodnih godina u iznosu od 1,66 milijuna kuna lani je smanjen za 1,24 milijuna tako da akumulirani proračunski višak posljednjeg dana prosinca je iznosio 421.470 kuna, izvijestio je Vinko Pečanić, prvi pakrački proračunski financijaš. On, a nešto kasnije i gradonačelnica, su istaknuli da se lanjsko proračunsko poslovanje odvijalo u odnosu na plan u posve izmijenjenim gospodarskim uvjetima nastalim epidemijom koronavirusa. Nagla promjena svakodnevice je stoga zahtijevala promjenu i u financijskom poslovanju pa su umjesto za obilježavanje Dana Grada, održavanje sajma i slično, sredstva preusmjerena u razne oblike pomoći gospodarstvenicima u čega je uloženo 800.000 kuna te još oko 200.000 kuna nenovčane pomoći, ali su održani i svi planirani gradski programi i projekti. I Kristina Milek, ponovo predsjednica Kluba vijećnika HDZ-a, kao i predsjednik Vijeća Ivančić, osim samog poslovanja naročito su pohvalili činjenicu da su planirane stavke prihoda i rashoda realizirane u iznosima većim od 90 posto što je u mnogim sredinama rijetkost i u normalnim godinama, a ne u godinama ovako drastično izmijenjenih životnih uvjeta. Z. Krejči je pohvalio stil i sadržaj izvješća Pečanića i upozorio da se akumulirani višak značajno istopio. 

Ponovo četiri odjela i pročelnika

Vijećnici su na prijedlog gradonačelnice odlučili reorganizirati gradsku upravu. Umjesto jednog upravnog odjela gradski službenici bi ubuduće radili organizirani u četiri odjela: Ured Grada, Upravni odjel za pravne poslove i financije, Upravni odjel za društvene djelatnosti i gospodarstvo, Upravni odjel za graditeljstvo i komunalne djelatnosti, od kojih bi svaki na čelu imao svog pročelnika, što je organizacijski model koje smo neko vrijeme imali pred desetak godina. Ova prijedlog A. Blažević je pojasnila potrebom za bržim, učinkovitijim i transparentnijim radom jer su se poneki službenici u postojećoj organizaciji uljuljali, ali i činjenicom da je prevelika odgovornost i posla na jednom pročelniku. Pročelnik Tomislav Petrač je pojasnio da bi nakon usuglašavanja svih akata i drugih radnji nova organizacija mogla stupiti na snagu početkom kolovoza ili rujna. 

Izvor Pakrački list