Utorak, 18 Siječanj 2022 09:46

Požeško dječje odmaralište Baška na otoku Krku po anketi treba dati nekoj udruzi na korištenje ?

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

GRADSKE VLASTI TREBALE BI SE VODITI IDEJOM DA TO TREBA I DALJE OSTATI DJEČJE ODMARALIŠTE KAO ŠTO JE I NEKADA BILO U FUNKCIJI SRETNOG ODRASTANJA DJECE KOJU SMO ZABORAVILI A SAD NAM TO DOLAZI NA NAPLATU - ZATO IMAMO SVE MANJE DJECE 

Grad Požega je razdoblju od 4. do 14. siječnja 2022. godine proveo anketu kojom je ispitao mišljenje sugrađana o budućnosti požeškog odmarališta u Baški. Anketa je bila namijenjena svim zainteresiranim građanima i anonimna, a svoje mišljenje iskazala su 694 ispitanika. Za opciju prodaje prostora odmarališta i ulaganja sredstava u važne investicije na području grada izjasnilo se 93 ispitanika, za opciju davanja prostora u zakup bilo je njih 184, dok većina zainteresiranih, njih 417, misli da je najbolje prostor odmarališta dati na upravljanje i korištenje nekoj od udruga s područja grada Požege.8e4ab90d0a55b1137b644422c23bd7d2 2 S

Podsjetimo, Grad Požega mora donijeti odluku o budućnosti požeškog odmarališta u Baški. Odmaralište djeluje od 1951. godine. Od 2016. do 2021. godine bilo je dano u zakup trgovačkom društvu Valis Aurea Baška j.d.o.o. Ugovor je istekao, poslovni prostor u Baški ne nalazi se u zakupu niti se koristi u neke druge svrhe te je stoga potrebno donijeti odluku o daljnjem postupanju s istim.

O daljnjim postupcima i odlukama koje će se donositi po pitanju odmarališta u Baški Grad Požega pravovremeno će obavijestiti sugrađane - stoji u priopćenju grada Požege.

 

 - Grad Požega i gradske vlasti trebale bi se voditi idejom da to svakako treba i dalje ostati dječje odmaralište kao što je bilo i prije nekoliko godina,. kada su graske vlasti podlegle idejama traženja profita i načina financiranja sportskih klubova. Odmaralište je bilo godinama, od samog osnutka, pa punih 50-tak godina isključivo dječje odmaralište u funkciji sretnog odrastanja djece na koju smo zaboravili, a sada vidimo da nam to dolazi na naplatu i imamo sve manje djece. U tom odmaralištu su odrasle i zdravo živjele generacije djece iz Požeštine. Kasnije je u predsezoni i posezoni odmaralište ponuđeno udrugama umirovljenika s područja Požeštine, koje je to uspješno koristilo u još dvije smjene i sada bi to trebalo na taj način organizirati jer veliki broj umirovljenika zbog "veličine" svoje mirovine više ne može odlaziti na more.

Ideja da se odmaralište da nekoj od udruga koje je u anketi dobilo najviše glasova, može proći, ali to mora biti udruga koja se u svojoj osnovi bavi s djecom, osobama sa posebnim potrebama i osobama s invaliditetom. Imamo nekoliko takvih krasnih udruga, koje se odlično bave svojim poslanjem i koje bi preko europskih i državnih fondova i preko projekata sigurno uspjele pribaviti dovoljno srestava za uređenje odmarališta i korištenje i više od same sezone. Samo jedan od dobrih primjera su trenutno Udruga OSI koja je kroz projekte zaposlila 60-tak osoba i odlično radi na zadovoljstvo svojih korisnika i članova. Pod krovnom podrškom grada tu bi se mogle priključiti i oslale udruge, ali upravo grad Požega i njegovo rukovodstvo bi tu moralo pokazati svoju socijalnu osjetljivost, koja se tako često iskazuje samo deklarativno. 

Ne treba ni tu ponovno ići samo za profitom i isplativošći, pa neka i to bude jedna od demografskih mjera koju će podržati grad Požega i oslale jedinice lokalne samouprave na putu vraćanja novih generacija djece koja nam tako sve više nedostaju.

urednik tjednika Kronika požeško-slavonska Vladimir Protić