Srijeda, 22 Lipanj 2022 09:14

600 tisuća kuna za potpore zbog rasta cijena energenata

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

ODRŽANA 8. SJEDNICA ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE - 

POŽEGA - Na 8. sjednici Županijske skupštine Požeško-slavonske županije pred vijećnicima se našlo 16 točaka dnevnog reda, a sve točke su prihvaćene većinom glasova. Neke od važnih stavki bile su kupovina nekretnine koja je u vlasništvu Podravske banke u Požegi (k.č.br.1354 k.o. Požega), a koja bi služila kao prostor ustanovama u nadležnosti županije. Županijska skupština je također prihvatila Odluku o raspisivanju Javnog poziva za program potpora poduzetnicima radi ublažavanja posljedica rasta energenata. Osim toga, prihvaćen je i godišnji izvještaj o izvršenju Proračuna Županije, polugodišnji izvještaj o radu župana za razdoblje od 1. srpnja 2021. godine do 31. prosinca 2021. godine, godišnji izvještaj o izvršenju financijskog plana Županijske uprave za ceste za 2021. godinu, te prijedlog I. izmjena i dopuna proračuna županije za 2022. godinu i projekcija za 2023. i 2024. godinu, kao i prijedlog odluke o izmjeni i dopuni Odluke o izvršavanju proračuna županije za ovu godinu.

Na aktualnom satu našlo se nekoliko pitanja upućenih županici Antoniji Jozić, a većina ih se odnosila na brzu cestu čija će izgradnja dati našoj županiji izlaz na autocestu.

„Što se tiče projekta brze ceste i spajanja Požege s autocestom, ono što me izuzetno veseli je činjenica da je kompletna projektno-tehnička dokumentacija predana na ishođenje građevinske dozvole. Građevinsku dozvolu s obzirom na veličinu investicije i razinu investicije, izdaje Ministarstvo graditeljstva, ja se nadam da će taj postupak ishođenja biti relativno brz. Znamo da ti postupci pri Ministarstvu idu sporije nego što to ide kod izdavanja građevinskih dozvola, nego što je to kod nas u Županiji. Po dobivanju građevinske dozvole, može se pristupiti javnom natječaju za odabir izvođača radova. Onu informaciju koju imam je da se troškovnici rade, nadam se da će i ta procedura ići relativno brzo. Moramo biti svjesni da su to nabave velike vrijednosti, to su međunarodni natječaji i procijenjena vrijednost prije povećanja cijena bila je oko 900 milijuna kuna, a sada je poraslo za skoro 25%. Ne baratam trenutnim cijenama na tržištu nakon tih porasta, ali znam da je snažna podrška od strane Vlade RH i Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Isto tako i Hrvatskih cesta koji su nositelji te investicije i koji trebaju osigurati sredstva za provedbu toga projekta.“ – objasnila je županica Antonija Jozić.

8. zupanijska skupstina psz 12 1024x597

„Svako ulaganje u gospodarstvo je veliko ulaganje, ako će iz toga proizaći pozitivna gospodarska kretanja i bolji trendovi za Požeško-slavonsku županiju. Mi smo često previše skromni u svojim razmišljanjima, ne moramo se slagati, ali mi Slavonci smo često skromni u traženjima. Ako pogledate po Hrvatskoj i koje prometnice i ulaganja se rade, onda ovih milijardu kuna nije neka velika vrijednost koju bi netko uložio u Požeško-slavonsku županiju. Mislim da to naši građani i naše gospodarstvo zaslužuje, Požega će biti bliža, koliko god se nama činilo da nije problem tih 30 kilometara do autoceste – je, jer investitor promatra koliko ste blizu nekoj brzoj prometnici.“

Nadovezano pitanje na tu temu imao je i vijećnik Samardžija koji je izrazio kako građani Požeštine imaju pitanja o toj velikoj investiciji za cestovnu infrastrukturu, dok su prometnice u gradu Požegi u lošem stanju.

„Građane treba educirati o vlasništvu i nadležnosti ustanova nad tim cestama. Mislim da bi mi našim građanima trebali objašnjavati koje prometnice su u čijoj nadležnosti, tu bi učinili jako puno. Prvenstveno jer Županijska uprava za ceste upravlja prometnicama koje su pod njihovom nadležnošću. Jedinice lokalne samouprave upravljaju cestama u njihovom nadležnošću, državnim cestama upravljaju Hrvatske ceste. Građanina zapravo ne bi trebalo biti briga tko kojom prometnicom upravlja, njega zanima da je ta prometnica uredna, sigurna za promet – ali, ne bi škodilo kad bismo s vremena na vrijeme radili taj dio nekakve edukacije prema našim građanima. Na posljetku, ako su Hrvatske ceste, država, spremne uložiti milijardu ili dvije milijarde kuna u prometnu povezanost Požeško-slavonske županije, to ne znači da mi to nećemo prihvatiti jer Županijska ulica u Požegi nije uređena.“ – dodala je županica Jozić.

8. zupanijska skupstina psz 2 1024x683

„Da oni lakše razumiju određene odluke, jer prometnica u Čaglinu koja je pod nadležnošću Općine sigurno će teže doći u obnovu u odnosu na prometnicu koja se nalazi u Požegi i koja je u nadležnošću Grada. Samo ako gledamo visine proračuna, netko može biti nezadovoljan radom načelnika, a netko zadovoljan radom gradonačelnika. Moramo i o tome pričati, što je u čijoj nadležnosti i kojom sumom novca zapravo raspolaže taj netko tko je nadležan za tu prometnicu. S druge strane, bez obzira koliko su naša sredstva za ulaganje u infrastrukturu mala, naše prometnice su odlične kakve su one u drugim dijelovima Hrvatske.“ – objasnila je županica.

Na postavljeno pitanje od strane vijećnika Milkovića o poduzetim radnjama nakon elementarnih nepogoda koje su zahvatile Požeštinu, županica je odgovorila već poznate stavke o retencijama koje će biti napravljene u svrhu obrane od novih elementarnih nepogoda.

„Ide se prema ishođenju građevinskih dozvola, nakon toga i potrošnji 100 milijuna kuna da se odrade retencije na Požeškoj gori. Podsjetit ću na ono što sam rekla i govorit ću to stalno – to nisu projekti koji se mogu odraditi u šest mjeseci ili godinu dana, to su projekti koji će trajati ovaj naš mandat. Preostaje nam samo nadati da se neće dogoditi ono što se dogodilo prošle godine, prije nego što izgradimo sustave obrane od poplave.“ – rekla je županica.

„Također, Županijska uprava za ceste dobila je 7,5 milijuna kuna za sanaciju prometnica i mosta u Biškupcima, od strane Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Most u Biškupcima je završen, to svi znamo, prometovanje je omogućeno, a sad se radi na postupku nabave za sanaciju prometnica.“ – dodala je županica.

Također, vijećnik Milković je postavio pitanje o Logističko distributivnim centrom za voće i povrće i izgradnji istog, na što je županica odgovorila jednom rečenicom kako je vijećnik prethodno zatražio – „Hoće.“

8. zupanijska skupstina psz 4 1024x683

Postavljeno je i pitanje od strane vijećnice Arijane Pospišil, a ono se odnosilo na stanje sigurne kuće na području Požeško-slavonske županije – na što je županica odgovorila kako se veliki podatci ni ne smiju iznositi baš zbog namijene te lokacije, te da trenutno ima 11 korisnika.

Točka dnevnog reda koja je zaprimila najviše rasprave između vijećnika Županijske skupštine odnosi se na kupovinu nekretnine u vlasništvu Podravske banke.

„U tijeku je otvoreni natječaj vezano za sredstva Ministarstva i regionalnog razvoja fondova EU, na kojima možemo aplicirati dio troškova, odnosno obnovu ove zgrade. To ćemo mi i učiniti, no to ne znači da smo mi poduzeli radnje npr. Narudžbe troškovnika za ovu zgradu, jer preduvjet su nam riješeni imovinsko pravni odnosi za koje vjerujem nakon ove Skupštine da će biti jednoglasno. No, projektni i prijavni obrazac možete popunjavati čak i ako niste vlasnik nekretnine, a u razgovorima s Podravskom bankom smo bili jedan određeni period vremena u kojemu su se analizirale mogućnosti Županije i ponuda banke za prodaju ove nekretnine.“

Županica Jozić je objasnila da bi u toj nekretnini prvenstveno bili smješteni zaposlenici Regionalnog koordinatora razvoja „Panora“. Podsjetila je također na prethodnu Skupštinu koja je otvorila pitanje o cijeni trenutnog najma koji se plaća za smještaj iste.

„Županijska uprava za ceste, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim područjima županije, Turistička zajednica Požeško-slavonske županije, Vatrogasna zajednica koja je udruga, ali su u trenutnim prostorima. Sve te ustanove trenutno su u prostoru koje je u vlasništvu Grada Požege, mi najam ne plaćamo, ali s druge strane – preseljenjem tih službi u zgradu koja će biti u vlasništvu Županije, Grad Požega natrag stječe upravljanje nad svojim nekretninama i sigurno imaju dobru ideju što s njima učiniti.“ – rekla je županica Jozić.

Vijećnik Mitar Obradović izrazio je nepotrebne troškove tom kupnjom, na što je županica dodatno pojasnila o kakvom ulaganju se radi, te do kakvih će ušteda doći u konačnici.

„Ono što je ovdje bitno za napomenuti je da činjenica da Podravska banka želi ostati u najmu idućih 10 godina u zgradi gdje su sad smješteni. Ako smo preračunavali po onim kvadratima koje oni žele koristiti, i po cijeni kojoj je utvrđen najam – dolazimo do toga da ćemo negdje oko 350 tisuća kuna na godišnjoj razini prihodovati od najma. S druge strane, uštedjeti što se tiče najma za „Panoru“, oko 150 tisuća kuna. Dakle govorimo o pola milijuna kuna što prihoda, što ušteda u proračunu Požeško-slavonske županije na godišnjoj razini. Osobno smatram da je kupnja ove nekretnine jako povoljna za Županiju, što je u konačnici pokazala i procjena od strane ovlaštenog procjenitelja – koja kaže da je cijena te nekretnine veća od cijene o kojoj mi sada razgovaramo i po kojoj sklapamo kupoprodajni ugovor. Naglašavam da ćemo u budućnosti, osim ovog natječaja na koji se planiramo javiti, planiramo se javiti i na natječaje za energetsku obnovu zgrade. U konačnici, to je imovina od koje u budućnosti možemo imati još nekakvih prihoda. “ – objasnila je županica Jozić.

8. zupanijska skupstina psz 7 1024x628

Jedna od vrlo važnih stavki je raspisivanje programa potpora za poduzetnike radi ublažavanja posljedica rasta cijena energenata za 2022. godinu, naime Požeško-slavonska županija ima 600 tisuća kuna na raspolaganju za potpore.

„Uistinu bi voljela da do kraja godine donesemo jedan cjelokupan program potpora u gospodarstvu za područje Županije, te da od iduće godine krenemo s nekim izdašnijim sredstvima od 500-600 tisuća kuna godišnje koje izdvajamo za razvoj gospodarstva. No, obzirom na okolnosti koje su gospodarstvo zadesile upravo zbog porasta cijena energenata – tu mislim na električnu energiju, plin i gorivo. Odlučili smo da ovih 600 tisuća kuna koje imamo na raspolaganju u okviru proračuna za potpore malom i srednjem poduzetništvu – usmjerimo na program ublažavanja posljedica porasta cijena energenata. Današnjom Odlukom ćete dati primjene programa, a to su potpore za cijene isporučenog plina, električne energije i goriva za komercijalni prijevoz robe i putnika. Dajete ovlast meni kao županici da raspišem Javni natječaj, te da povjerenstvo odradi svoj dio posla i da pokušamo naći način kako da pomognemo gospodarstvenicima u ovim teškim vremenima.“ – objasnila je županica.

„Podsjetit ću na činjenicu da je Vlada RH usvojila pamet mjera koji je usmjeren prema gospodarstvu i prema kućanstvima, težak 4.8 milijardi kuna. Jedan od tih mjera u programu je i vaučer za plin od iznosu od 15 lipa po kilovat satu potrošenog plina, mi ćemo vjerojatno takav nekakav model i uzeti. Po litri goriva ili kilovat satu ćemo odobriti određenu pomoć i potporu za područje Požeško-slavonske županije.“ – dodala je županica Antonija Jozić.

Ostale točke dnevnog reda koje su prihvaćene bile su:

Kodeks ponašanja vijećnika Županijske skupštine Požeško-slavonske županije, Plan razvoja sustava civilne zaštite županije za 2022. godinu, Analiza stanja zaštite i spašavanja na području županije za 2021. godinu, Izvješće o provedbi Programa zaštite zraka, ozonskog sloja, ublažavanja klimatskih promjena i prilagodbe klimatskim promjenama za područje Požeško-slavonske županije, Prijedlog Odluke o stipendiranju učenika koji se obrazuju za poljoprivredno prehrambena zanimanja u šk. god. 2022./2023., Godišnje izvješće o radu Savjeta mladih županije za 2021. godinu, Program rada i Financijski plan Savjeta mladih županije za 2022. godinu, Prijedlog Odluke o osnivanju i imenovanju članova Povjerenstva za promicanje ravnopravnosti spolova Požeško-slavonske županije, Prijedlog Rješenja o razrješenju suca porotnika Općinskog suda u Požegi.

Izvor: rva.hr