Subota, 29 Listopad 2022 09:46

SDP pita: Tko odlučuje o korištenju Trga Svete Terezije Avilske?

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

Na posljednjoj 15. sjednici Gradskog vijeća Grada Požege SDP je postavio nekoliko pitanja, a o tome je redakcijama medija poslao i svoje priopćenje nakon sjednice. Priopćenje donosimo u nastavku:

Neispunjena očekivanja građana

Najavom rekonstrukcije Trga Svete Terezije Avilske  Požežani su očekivali da će dobiti novi urbani prostor koji će biti na korist gradu i građanima.  Međutim taj prostor  nakon otvaranja 2016. g. gubi gotovo bilo kakvu upotrebnu vrijednost: nakon ishođenja uporabne dozvole bespravno se uklanja prometnica za automobile i to bez najave i ikakvog obrazloženja  nakon čega je još više otežano prometovanje gradom, a sam Trg postaje mjesto bez sadržaja i funkcije. Sva zbivanja u gradu se i nadalje odvijaju na Trgu Svetog Trojstva ili na parkingu iza Gradske kuće stvarajući još veći, ionako izražen, problem parkiranja i prometovanja u užem centru grada.

Vijećničko pitanje i odgovor Gradonačelnika

Na 15. sjednici Gradskog vijeća vijećnik kluba SDP-a Mitar Obradović  postavio je  gradonačelniku Željku Glaviću vijećničko pitanje  zašto se zbivanja  kao što su npr. sajam  u vrijeme Adventa, sajam cvijeća ili prezentacije kao što je ovih dana bila na Trgu Svetog Trojstva,  ne odvijaju na Trgu Svete Terezije Avilske, te se na taj način građanima ne uzurpira ionako nedovoljan broj parkirnih  mjesta, te da li je istina da o korištenju Trga Svete Terezije Avilske odlučuje Biskup, kako komentiraju građani po društvenim mrežama,  a ne građani ovog grada putem izabranog gradonačelnika.

Odgovor Gradonačelnika je bio da ga ne zanima što o tome priča mali broj građana, te da  je to njegova osobna  odluka (o korištenju odnosno ne korištenju Trga Svete Terezije Avilske) jer su ga građani izabrali na tu dužnost, te će oni ocjenu o ispravnosti njegove procjene donijeti na idućim izborima.

O korištenju gradskog prostora trebaju  odlučivati  isključivo građani

Klub vijećnika SDP-a smatra  da o pitanjima kao što su korištenje gradskih prostora, trebaju odlučivati  isključivo građani, te da niti jedan prostor u gradu ne smije biti u funkciji bilo koga osim samih građana. Naša želja je da građani sami odlučuju  o tome gdje će se organizirati zbivanja  kao što je i  sajam u vrijeme Adventa,  te želimo da se Advent u Požegi ustali na jednom mjestu i postane tradicionalan i prepoznatljiv događaj, a ne da se kao neželjeno dijete svake godine seli od pješačke zone, Rekreacijskog centra, parkinga iza Gradske kuće…

Zašto Beč može imati sajam ispred Katedrale Svetog Stjepana a Požežani ispred svoje katedrale ne smiju ?

Dokaz da Crkva, vjera i sajam za vrijeme Adventa nisu u suprotnosti je i najspektakularniji sajam za vrijeme Adventa u Beču, koji se odvija ispred katedrale Svetog Stjepana  koja je čak za vrijeme Adventa obično obasjana i laserskim bojama.  

Klub vijećnika SDP-a smatra da ako Beč smije održavati sajam u vrijeme Adventa ispred katedrale Svetog Stjepana  i Požežani imaju  pravo, naravno ako to žele,  na održavanje sajma u vrijeme Adventa ispred katedrale Svete Terezije Avilske, ta da bi ga u tom slučaju  trebalo  učiniti  i tradicionalnim na tom mjestu - stoji u priopćenju koje je dostavio Klub vijećnika SDP-a Gradskog vijeća Grada Požege.