Petak, 02 Prosinac 2022 12:59

Građani grada Požege u anketi SDP-a zahtijevaju Advent na Trgu Svete Terezije

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

Nakon provođenja najavljene ankete u kojoj su se građani mogli izjasniti gdje žele klizalište i događanja na požeškom Adventu, GO SFDP Požega poslao je priopćenje o anketi i svoj komentar koji donosimo u nastavku članka: 

Požeški Advent je neželjeno dijete gradske vlasti

Vrijeme uoči adventa za gradsku vlast u Požegi je vrijeme  kada se na brzinu mora donijeti odluka gdje će se nalaziti  kućice i  klizalište, kao da se radi o vrućem krumpiru  kojeg se čim prije treba riješiti,  a ne o događaju koji bi trebao biti tradicionalan i koji bi trebao obogatiti požešku turističku ponudu. Klizalište se malo  smješta iza Gradske kuće, malo na Rekreacijski centar, a ove godine se najprije  najavljuje  ispred Gradske kuće pa se iznenada  pojavljuje, u dvorištu Osnovne škole Antuna Kanižlića. Ta činjenica govori da gradska vlast uopće nije imala plan gdje smjestiti klizalište te da odluke donosi neplanski i bez uvažavanja volje građana.

Klizalište u dvorištu Osnovne škole Antuna Kanižlića ometa nastavu i predstavlja opasnost  

Poznato je da  Osnovna škola Antuna Kanižlića  ima veliki problem s prometom te odlaskom i dolaskom djece javnim prijevozom. Prilikom dovoženja i odvoženja učenika u školu, stvaraju se neprimjerene i opasne gužve na samoj prometnici (koja je izuzetno prometna i kojom dnevno prođe cca 10.000 automobila), a što zahtjeva izuzetan oprez od sudionika u prometu i predstavlja  opasnost po sigurnost samih učenika.

Uz sve to sada će se uz učenike na navedenom prostoru nalaziti i posjetitelji klizališta, a bit će i smanjen prostor na kojem djeca mogu boraviti ispred škole.

U Gradu očito nitko nije napravio procjenu sigurnosti za posjetitelje klizališta i same učenike, te procjenu održavanja kvalitete nastave u takvim uvjetima, jer očito je bilo bitno  smjestiti klizalište  bilo gdje, osim na područje gdje to građani traže.

Klizalište u dvorištu Osnovne škole Antuna Kanižlića onemogućit će parkiranje za vrijeme malonogometnog turnira

U Požegi postoji tradicija uspješnog organiziranja  malonogometnog turnira na kojem na završnim utakmicama bude i po 1.000 ljudi, kada je još više naglašen problem parkiranja koji se prijašnjih godina rješavao parkiranjem u  dvorištu osnovne škole Antuna Kanižlića.  Ove godine te mogućnosti neće biti zbog  klizališta, čime će mogućnost parkiranja u  tom dijelu grada biti svedena na minimum.

Požežani žele Advent i klizalište na Trgu Svete Terezije

Budući su građani nezadovoljni takvim odnosom  gradske vlasti prema zbivanju u gradu, a  koje bi trebalo biti kruna godine koje je na završetku, SDP grada Požege proveo je anketu putem internetske adrese,   na kojoj su građani mogli odgovoriti gdje žele da se u Požeški Advent u  sklopu kojeg bi bilo i klizalište. Rezultati ankete, nakon tjedan dana provođenja, su slijedeći:

Iz  ankete je vidljivo da je u anketi sudjelovao veliko broj Požežana (636) i da su u iznimno velikom postotku glasali da se Advent u Požegi odvija na Trgu Svete Terezije ( 74,00% ili 473 glasa).

Advent u Budimpešti2 1080x720

   

Požežani žele Advent po uzoru na Beč, Budimpeštu,  Prag…

U kulturnim prijestolnicama Europe normalno je da se zbivanja za vrijeme Adventa odvijaju na trgovima ispred sakralnih objekata, gdje se postavljaju adventske kućice, ukrasi, a sakralni objekti se ukrašavaju rasvjetom, postavljaju se klizališta i ta mjesta postaju centri zbivanja u to vrijeme.

Požežani očito žele Advent po uzoru na Beč, Budimpeštu,  Prag…, na trgu ispred svoje katedrale, bez prometnih gužvi, bez ometanja nastave, na prostoru koje je izgrađen novcem građana, a Gradonačelnik ili sluša nekog tko to ne dozvoljava ili ga jednostavno mišljenje građana ne zanima15dd56c55dda88

 

SDP želi  gradonačelnika koji uvažava građane

SDP smatra da je ovakvo neuvažavanje  volje građana  neprimjereno i bahato, iako je to već viđeni scenarij od ove gradske vlasti. SDP će kroz svoj daljnji rad o svim važnijim pitanjima vezanih za građane tražiti mišljenje građana  i tako dobiveno mišljenje prezentirati javnosti te se boriti za  upravljanje gradom u skladu s željama samih  građana - stoji u pšriopćenju koje objavljuje GO SDP Požega.