Subota, 28 Siječanj 2023 10:11

Županiju posjetila ministrica poljoprivrede Marija Vučković s temom Zakon o raspolaganju poljoprivrednim zemljištem

Ocijeni sadržaj
(11 glasova)

POŽEGA - Ministrica poljoprivrede Marija Vučković posjetila je Požegu i sastala se sa županicom Antonijom Jozić. Na sastanku je bilo govora o otvorenim pitanjima vezano za raspolaganje državnim poljoprivrednim zemljištem. Između ostaloga razgovaralo se i o aktualnim problemima vezanima za ubrzani rast troškova u poljoprivrednoj proizvodnji, sektorskim politikama,  izgradnji nove Državne ergele u Lipiku i logističko distributivnog centra za voće i povrće u Požegi.

 - Na današnjem sastanku županica je iznijela probleme s kojima se suočavaju poljoprivrednici uslijed ubrzanog rasta troškova u poljoprivrednoj proizvodnji – rekla je ministrica Vučković te zahvalila županici na svim inicijativama i brizi koju pokazuje za poljoprivrednike Požeško-slavonske županije. - Razgovarali smo i o proizvodnji duhana.“ - rekla je ministrica te istaknula kako je Ministarstvo poljoprivrede poduzelo određene aktivnosti kako bi ublažilo rast troškova za navedeni sektor, no kako će se razmotriti i dodatne mogućnosti potpore sektoru. Veliki dio današnje rasprave zauzimala je provedba zakona o poljoprivrednom zemljištu, odnosno zakona o izmjenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu. Iznesena su određena otvorena pitanja vezana za dosadašnje posjednike i vjerujem da smo ta otvorena pitanja na današnjem sastanku razriješili - zaključila je ministrica Vučković.

Jedna od tema današnjeg radnog sastanka s ministricom bila je i izgradnja Logističko distributivnog centra za voće i povrće te izgradnja nove Državne ergele u Lipiku, odnosno prve faze radova na ergeli, za što je potpisan ugovor s izvođačem radova. - Nakon što je Vlada RH dala suglasnost za sklapanje ugovora o izvođenju radova odabrani izvođač uveden je u posao te se u narednom periodu očekuje početak izgradnje nove Državne ergele u Lipiku. Požeško-slavonska županija spremna je i za prijavu na natječaj za dodjelu bespovratnih sredstava za ulaganje u C.1.5. R1-I1 - logističko-distributivne centre (LDC) za voće i povrće - izgradnju hladnjače, koja će se financirati iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti – kazala je županica Jozić.

Ovom prigodom županica Jozić dala je prijedlog ministrici da se zaključci sa sastanka oko otvorenih pitanja vezano za raspolaganje poljoprivrednim zemljištem objave na mrežnoj stranici Ministarstva poljoprivrede kako bi se olakšala provedba zakona. „Prvenstveno tu mislim na jedinice lokalne samouprave na području Republike Hrvatske od kojih se očekuje raspisivanje natječaja za zakup poljoprivrednih zemljišta.